Kulturna raznolikost i posvećenost miru

četvrtak, 10.03.2016. - četvrtak, 10.03.2016.
gypsy_groove_630 FOTO: Meddy Huduti

Nastao 2010. godine, Gipsy Groove kombinira balkansku romsku glazbu s elementima jazza, reggaea, funka i ska, izazivajući plesne pokrete na karizmatičnim i energetičnim koncertima koji su obilježeni čestim improvizacijama. Članove benda krase različite narodnosti, a tu kulturnu raznolikost, kao i posvećenost ljudskim pravima, miru i pacifizmu, bezrezervno izražavaju u svojim nastupima. 

Gipsy Groove danas slovi za jednog od najpoznatijih kosovskih bendova, uvršten u popis redovitih izvođača najposjećenijih koncertnih dvorana i događaja u svojoj zemlji. Doprinoseći između ostalog razbijanju predrasuda prema romskoj zajednici, članovi benda aktivno dokazuju kako ljudi različitog porijekla i grupnog identiteta mogu zajednički surađivati i stvarati.

Njihov prvi album Gipsy Groove snimljen je 2013. godine, sadržavajući osam pjesama među kojima je i nekoliko obrada poznatih tradicionalnih romskih izvedbi. U prosincu 2014. godine izdali su drugi album BalkanMania, progovarajući o slobodi kretanja, emancipaciji žena, ljubavi i rock and rollu. Na putu prema zapadu u sklopu europske turneje, Gipsy Groove se na jednu večer, 11. ožujka, zaustavlja i u Rijeci, s jasnom porukom kako njihov nastup u lipnju prošle godine nije bio otkazan, već samo odgođen!

Koncert u Palachu počinje u 22 sata, a ulaz je besplatan.

Za toplu dobrodošlicu i plesno zagrijavanje pobrinut će se riječki osmočlani ska/punk/reggae kolektiv Officer Down.

Udruga Drugo more koncert organizira u sklopu događaja CORNERS Audience Link, kojim želim predstaviti i najaviti CORNERS Triangle, dvotjedni događaj koji će se krajem svibnja i početkom lipnja istovremeno provoditi u gradovima-sjedištima organizacija Drugo more (Rijeka), Pogon (Zagreb) i Exodos (Ljubljana). Tom će se prilikom Zamet od rubnog riječkog naselja prometnuti u središte umjetničkog djelovanja, postajući pozornicom za dvadesetak umjetnika koji će predstaviti svoje suradničke radove nastale na ekspedicijama i susretima po raznim uglovima Europe u okviru međunarodne platforme CORNERS.


Povezano