Tolj izlaže u SC-u

utorak, 08.02.2011. - petak, 11.03.2011.
slaven_tolj_video_480

Slaven Tolj hrvatski je vizualni umjetnik rođen 1964. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1987. godine. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 1988. godine voditelj je programa Art radionice Lazareti.

U programu Školskog kina bit će predstavljeno šest radova: Globalizacija iz 2001. godine, Priroda i društvo iz 2002, Produženi boravak iz 2006, Patriot iz 2007, Volim Zagreb iz 2008. te Što je umjetnost prema ovom biću također iz 2008. godine.

Globalizacija je video dokumentacija performansa u trajanju od 15 min kojeg je Tolj izveo u njujorškoj galeriji Exit Art. Performans je činilo mješanje wiskyija i votke te ispijanja ovog napitka. Kroz ovaj rad umjetnik komentira globalizaciju i njene učinke. Osim performansa dokumentiran je i dolazak hitne pomoći, a sve završava Slavenovim dvodnevnim boravkom u bolnici u besvjesnom stanju.

Priroda i društvo dokumentacija je performansa izvedenog na otvorenju izložbe MSU Zagreb Here Tomorrow u Gliptoteci kojim autor pokušava razbiti rogove o zid.

Produženi boravak je snimljen u jednom kadru kroz prozor osnovne škole Ivana Gundulića. Video problematizira gubljenje identiteta Dubrovnika kroz snimku školske učionice kojoj prijeti zatvaranje zbog nedostatka polaznika.

Performans Patriot izveden je na otvorenju izložbe Patriot u galeriji Nova. Za trajanja hrvatske himne umjetik mijenja položaj desne ruke na načine kako su to nalagale različite ideologije kroz povijest.

Volim Zagreb jednominutna je snimka sigurnosne kamere preuzeta s interneta koja je zabilježila kretanje atentatora na Ivu Pukanića po zagrebačkim ulicama, neposredno nakon postavljanja eksplozivne naprave i dokumentacija performansa koji ponavlja to kretanje.

Školsko kino je program projekcija u Galeriji SC koji prezentira filmske radove važnijih hrvatskih umjetnika. Program je osmislila Ana Hušman. Radovi Slavena Tolje mogu se pogledati u razdoblju od 9. do 22. veljače te od 2. do 12. ožujka u radno vrijeme Galerije SC.


Povezano