Tamno i natrag

srijeda, 15.02.2012. - subota, 18.02.2012.
BADco_Tamno i natrag_630

Tamno i natrag predstava je opsesije, opsesije gledanja, opsesije stvaranja odnosa između gledatelja i gledanog, opsesivne potrage za materijalnošću nevidljivog, neprikazanog i nesadržajnog. Svaka scena u predstavi je i bilješka vlastitog stvaranja, bilješka mogućnosti stvaranja slike, fiziognomije svijeta koji slika obećava te odgovornosti za optičko nesvjesno, za sve što tehnološki proizvedenu sliku razlikuje od magije. 

Repertoar prikazanog u ovoj predstavi uvjetovan je prevođenjem filmskih procedura, načina filmske proizvodnje u teatar. Inspirirana radovima autora i promišljatelja strukturnog filma Tomislava Gotovca, Michaela Snowa, Slobodana Šijana i dr, predstava ne teži prevođenju iz jednog jezika u drugi nego se pita kako se teatar mora promijeniti kad u njemu želimo prikazati filmski objekt? Ne želeći shvatiti niti film niti kazalište kao medije, nego sklopove želje za samim aparatom prikazivanja, kazališni kolektiv BADco. razumijeva scenarij kao partituru za sliku, kameru kao priručnik za gledanje, a montažu kao pripovjednu funkciju teatra. Kazalište koje nastaje u ovom susretu s filmom mjesto je unaprijed propuštenih prilika koje gledatelju nudi vizualni ugovor sa stvarnošću, ugovor kojim oko postaje izvođač, a teatar gledajuća stvarnost. Vraćajući teatru ono što mu je film početkom 20. stoljeća uzeo, a onda pola stoljeća kasnije napustio, postavljamo si pitanja: Gdje je pozicija gledatelja u gledanju? Imamo li veze sa slikama koje gledamo? Tko su neprikazani, nevidljivi ljudi? Kada statist postaje izvođač, a izvođač statist u vlastitoj izvedbi?

Predstava Tamno i natrag nastavak je projekta Odgovornost za sliku nastalog  na poziv kustoskog kolektiva Što, kako i za koga – WHW za 54. Venecijanski bijenale. Publika će imati priliku vidjeti i scensku verziju instalacije s venecijanske izložbe. Za potrebe projekta Daniel Turing razvio je interaktivni računalni sustav koji snima i pohranjuje video materijale te ih algoritamski montira u stvarnom vremenu. Instalacija i premijera predstave bit će izvedeni u sklopu zagrebačkog predstavljanja hrvatskog nastupa na 54. Venecijanskom bijenalu pod naslovom Potrebno je živjeti samouvjereno… gledajući.

Redatelj je Goran Sergej Pristaš, koreografiju su osmislili: Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Nikolina Pristaš i Zrinka Uzbinec, a predstavu uz koreografe izvodi i Danijel Ljuboja.

Izvedbe će biti održane od 16. do 19. veljače u 20 sati.

 


Povezano