Slonovska lekcija o zajedništvu

srijeda, 21.03.2018. - srijeda, 21.03.2018.
familija_2_WEB

U četvrtak, 22. ožujka u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru održava se ponovljena izvedba plesne predstave Familija koreografkinje Roberte Milevoj.

Zadnjih se nekoliko godina Milevoj u svom koreografskom radu bavi istraživanjem odnosa između prirodnog i umjetnog prostora, tragajući za načinima na koje je prirodna emotivna iskustva moguće transformirati u umjetne prostore izvedbe.

Svoje ishodišno istraživanje koncepta prirode i njegova odnosa prema koreografiji u svojoj novoj predstavi povezuje sa istraživanjem odnosa u životinjskom, točnije, u svijetu slonova. Slonovi kao vrsta koja u prirodi postepeno odumire postaju tako podloga za stvaranje specifičnog plesnog jezika koji se bavi pojmom zajedništva te počinje funkcionirati kao metafora ljudskih odnosa.

Analizirajući snimke i fotografije zajednica afričkih slonova i promatrajući složene zakonitosti njihova ponašanja, autorica je posebnu pažnju posvetila prepoznavanju potencijala njihove fizičke i emotivne inteligencije, a njihovi su habitusi kretanja postali tako predloškom za plesnu predstavu u kojoj osam plesačica stvara drugačije perspektive odnosa i iskustva izvedbenog prostora.

Preoblikovanjem izvorišnih prirodnih struktura, njihovim prevođenjem u umjetni izvedbeni prostor, u predstavi se kreira specifična koreografska zajednica koja nastaje iz diskursa o prirodi, a postaje diskurs o tjelesnosti. Kroz istraživanje životinjskog svijeta, Familija na scenu postavlja problematiku subivanja u onom ljudskom, tragajući za novim značenjima aktivne prisutnosti u zajednici.

Predstavu izvode Filipa Bavčević, Silvija Dogan, Antonia Dorbić, Ana Jelušić, Katarina Rilović, Sara Škrobe, Lana Šprajcer i Mia Zalukar.

Autor glazbe je Nenad Sinkauz, dok je za  oblikovanje svjetla bio zadužen Bojan Gagić. Kao koreografski savjetnik u izradu predstave bio je uključen Matija Ferlin.


Povezano