Sampladelija u noći živih mrtvaca

Zagreb, Pogon
ponedjeljak, 29.05.2023. - utorak, 30.05.2023.

U ponedjeljak i utorak, 29. i 30. svibnja, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo u Pogonu Jedinstvo organiziraju izvedbe performansa Sampladelija u noći živih mrtvaca.

Iz najave: “Treći kozmofonični performans Kuće ekstremnog muzičkog kazališta i Trobecovih krušnih peći opsjeda panceriziranu sampladeliju ‘Samotne noći’, Matošev samplirani naslov zatvoren između navodnika koji samo čeka da se osveti.

Samplirani rez koji prema Izidorovoj definiciji označava ritam disanja smisla, gdje je pao glas, gdje je izostao dah, stoji sićušni znak. Mit o samplu mit je o sablasnom radu umrlika.

Sampladelija mita o umrlicima obuzima pancerizirani šahtofonski instrumentarij, dva oklopljena kvadro-rombo trombona, dvije zakovane harmonike-melodike, okovani harmonij-melodiku, razapetu dvoglavu gitaru-bas, skrivenu ostavštinu bliskih i stranih, napuštenu ili prodanu, koju pokreću intenziteti afekata živih tijela. Dijelovi tijela prodiru iz mutirajuće osmerokutne fonozazorne instalacije, mrtvih instrumenata s kojim dijele život taktikama ludih zombija shizofonog doba. Kužni odrazi rastjelovljeni su izvana i iznutra. Sampliranjem govor se raspada. Sampliranje je rastavilo jezik na samplofoneme, a samplomorfeme na ritmomolekule samplova. Sampladeličari otvaraju sampladelično magnetsko polje, najavljuju sampladelični ultramagnetski svijet molekularnog ritma sampladelije. Sampladelija rastavlja sintaksu na samplove fonočestica i oslobađa samplove verbivokalnih projektila sampliranjem suglasnika koji se ispaljuju pri brzini samplera od 45 samplova u minuti.

Tko je i kako proizvodio zvukove odvojene od tijela prije nego što je spektar shizofonije postao endemska vrsta? Pancerizam deliričnih instrumenata razbija abecede i rastavlja jednadžbe, instrumentarij pancerizmom zaustavlja zombijevske kategorije i transformira sampladeličnu alegoriju do nulte točke ljudskosti.

Shizofoni mit o samplu jedini je suvremeni mit.”


Povezano