Nikolina Komljenović: Tanka linija

Zagreb, Pogon Jedinstvo
ponedjeljak, 16.01.2023. - srijeda, 18.01.2023.
FOTO: Josip Bolonić

Tanka linija je angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja.

Tanka linija se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita – ribičkog najlona odnosno flaksa. Radi se o vlastitom izumu pomoću kojeg se tijelo održava u zraku vlastitim naporima. Sastoji se od mnogo tankih, plastičnih, prozirnih linija jednake duljine koje su organizirane u tri zavjese koje zauzimaju središnji položaj na pozornici i događaj se može promatrati sa svih pozicija. Tanke linije se urezuju u tijelo te ga potiću na kretanje. Kako stoji u najavi izvedbe, “u ovom procesu nema mjesta odmora. Postoji samo surova realnost, bol i želje za promjenom”.

Tanka linija je kolaborativan rad, koji se gradi prema afinitetima i karakter svih uključenih u njegov nastanak. “Prostor, tijelo, svijetlo, zvuk i takne linije instalacije isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina. Uzajamnošću reakcija umjetnika i gledatelja, gdje se ne zna tko koga pokreće, se istovremeno gradi dramaturgija djela autorefleksijom umjetnika i tehnologije”, stoji u najavi.

Za ideju, koreografiju i režiju Tanke linije zaslužna je Nikolina Komljenović, a uz nju je izvodi i Jadranka Žinić Mijatović. Oblikovanje zvuka potpisuje Miodrag Gladović, dizajn svjetla Bojan Gagić, a kostimografiju Tina Spahija. Tehničku podršku pružili su Jasmin Dasović i Maxime Weinmann, a produkciju potpisuje ekscena.

Izvedbu možete pogledati 16., 17., i 18. siječnja od 19 sati u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu.


Povezano