Iznaći novu perspektivu

petak, 19.06.2015. - petak, 19.06.2015.
kustre_630

Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg Perforacije pozivaju umjetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom/zvukom/pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, itd. Cilj je Noći performansa omogućiti nove izvedbe koje odražavaju specifičan pristup odabranih umjetnika, ali i ostvariti nove perspektive kroz istraživanje i refleksiju u odnosu na njihovu vlastitu praksu. Cijenimo inovaciju forme, ideja i estetike. Ulaz je tradicionalno je besplatan za posjetitelje koji će moći doživjeti niz performansa nakon kojih slijedi koncert. Umjetnici tijekom Noći propitivat će teme poput političke svijesti pojedinca, odnosa spram krajolika u kontekstu domovine, meduljudskih odnosa i biblijskih motiva.

Performans Pejzaž Siniše Labrovića slavi prirodne ljepote naše domovine, njenu floru i faunu, ljepote koje su predstavljene na hrvatskoj zastavi. 

Izvedbom Konflikt Nine Kamenjarin i Dijane Šehić dovodi se u pitanje problematika sociološke prirode; propitivanje pozicija “jačeg i slabijeg” kroz verbalni proces te odmjeravanje snaga do granice izdržljivosti. Koliko je komunikacija iskrena a koliko se skrivamo pod “maskama” socijalno uzrokovanih normi, bez obzira na duljinu poznanstva i nominalnu dubinu prijateljstva. Iz izazvane provokacije teži se probijanju i razbijanju “maski” i otkrivanju osobnog pasivnog-agresivnog, nesvjesnog identiteta. 

Javno čitanje ustava Republike Hrvatske Ante Kuštre drugi je iz serije performansa Javna čitanja. Prvi, Javno čitanje bilo je čitanje Strategije kulture Splita 2015-2025, izvedeno u svibnju u amfiteatru u trajanju od 8 sati. Video nastao u sklopu tog performansa prikazan je u kinu Beton pri MKC-u. Ovim performansom želi se potaknuti na razmišljanje o najvažnijem dokumentu iz kojeg proizlaze svi zakoni i koji utječe na našu svakodnevicu, a gotovo nitko ga nije pročitao u cijelosti.

Dramski korijen performansa Gladno tele Hrvoja Cokarića leži u razlaganju priče o Mojsiju, Aaronu i zlatnom teletu, nečemu što je u Starom zavjetu nazvano “incident”. Razlaganjem i grafičkim formiranjem namirnica na stolu, te putem video streaminga kamere iz prvog lica umjetnik razlaže taj biblijski incident na jasno vidljive hebrejske, perzijske i druge istočno azijske simbole. Audio komponenta procesa sadrži live reprodukciju zvučnog zapisa pripremanja recepta “gladno tele”. Filozofski koncept performansa tiče se važnosti zlatnog teleta u zapadnoj, kapitalističkoj civilizaciji.

ROLO je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni Brkovi, Beta Bombe). Instrumentariji benda čine bubanj, bas, gitara i ostala elektronička pomagala.

Događanje će biti održano u subotu, 20. lipnja, u splitskom Domu mladih, s početkom u 21 sat.


Povezano