Istraživanje cirkuskih rekvizita

utorak, 23.01.2018. - utorak, 23.01.2018.
ilona_jannti_WEB FOTO: Vojtech Brtnicky

U srijedu, 24. siječnja u 20 sati u amfiteatru splitskog Doma mladih održava se predstava To Every Cloud finske umjetnice Ilone Jantti kao prva Večer kratkih formi u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100.

Večer kratkih formi zamišljena je kao izvedbena večer kraćih suvremenih cirkuskih predstava u kojima umjetnici na inovativni način koriste postojeće cirkuske tehnike i rekvizite.

Ilonu Jantti je zračna cirkuska umjetnica koja istražuje nove zračne rekvizite, a među njima i tzv. chicken wire. U predstavi To Every Cloud Jantti koristi tehniku zračnog užeta i tkanine primjenjujući ih na “svakodnevnu” žičanu ogradu koju podiže u zrak. Ova izvedba podijeljena u triptih istražuje odnos tijela i materijala, mekanog i krutog objekta, tijela i žice i način na koji tijelo modificira žicu i žica modificira tijelo. 

Ilona Jantti stekla je formalno cirkusko obrazovanje Circus Piloterna u Stockholmu, a u Laban Centreu u Londonu diplomirala je suvremenu plesnu koreografiju. Surađivala je s nizom uglednih umjetnika i kolektiva iz svijeta cirkusa, plesa i kazališta kao što su Shakespeare’s Globe, Royal Opera House, The Place and Darwin Centre u National History Museumu u Engleskoj, Circo Aereo i Flow Productions u Finskoj, Cirkus Cirkör u Švedskoj, Cirkus Mlejn i Cirk La Putyka u Češkoj i La Tribu Performance u Panami.

Kao uvod u izvedbu domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda izvest će svoje kraće istraživanje Zvuk i Tijelo.

Dora Popić cirkuska je umjetnica iz Splita i članica Kulturne alternative mladih Hram. Istražuje zračne cirkuske tehnike, a u ovom istraživanju bavi se zračnim krugom. Mišo Komenda priznati je grafički dizajner i član benda RØLØ.

Ulaznice se prodaju na ulazu po cijeni od 40. Rezervacija je moguća putem Facebooka ili maila.

Program se održava u sklopu cjelogodišnjeg rada HALE 100, rezidencijskog centra za suvremeni cirkus koji ugošćuje međunarodne i domaće suvremene cirkuske umjetnike na rezidencije, izvedbe i radionice, a kojim upravlja splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100.


Povezano