Gdje priroda poništava društvo

utorak, 15.07.2014. - utorak, 15.07.2014.
nina_kurtela_priroda_630 FOTO: Nina Kurtela

Koliko je, uz danas aktualne procese komodifikacije prirode i prirodnih resursa, uopće moguće prirodu promatrati kao divljinu i netaknutu sferu u kojoj (ekonomske) kategorije koje je uspostavilo društvo ne vrijede?  

“Performans Priroda i društvo sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva –  trgu ispred institucija Europske unije u Hrvatskoj te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježavam pređeni put i ostavljam trag. Referirajući se na priču o Ivici i Marici, koju su u doba romantizma kanonizirala braća Grimm, umjesto kamenčića i mrvica kruha po putu ostavljam kovanice eura čime istražujem mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam. Na području grada, posebice gradskog centra koji na simboličkoj razini predstavlja ekonomsku i političku moć, novčići imaju svoju razmjensku vrijednost, dostupni su bilo kome i otvaraju prostor interakcije. Na periferiji, gdje urbani prostor postepeno nestaje, vrijednost novca dovodi se u pitanje, da bi na kraju, u šumskom krajoliku, mogla biti potpuno poništena, barem na simboličkoj razini, iako ne nužno i na stvarnoj”, ističe Nina Kurtela

Nina Kurtela djeluje na razmeđi različitih istraživačkih područja i stvara svoje radove kombinirajući razne discipline. Njezin je rad često multidisciplinaran i site-specific, pri čemu uključuje specifične zajednice, preispituje monetarne vrijednosti ili istražuje ideje razmjene koje stvaraju različite društvene odnose. Preispitujući identitet i intimnost, istražuje načine na koje različiti postupci tijela i osobito specifične društvene, kulturne i urbane sfere određuju čovjekovo ponašanje, utječu na naše iskustvo i pogađaju nas. 

Perfomans Priroda i društvo odvija se u sklopu UrbanFestival13 Natrag na trg!, a započinje u srijedu, 16. srpnja na Trgu Europe u 8 sati, dok su razgovor i druženje planirani za 13 sati kod Planinarskog doma Runolist na Sljemenu. Svi zaintersirani kojima je potreban prijevoz mole se da kontaktiraju [BLOK] radi organizacije.


Povezano