CO2: Neodredivo pitanje

Zagreb, MSU
srijeda, 30.08.2023. - srijeda, 06.09.2023.

U okviru 9. Međunarodne konferencije o odrastu u Zagrebu pod nazivom Planet, ljudi, briga: to se zove odrast! održat će se performans/instalacija Neodredivo pitanje, umjetničke formacije CO2… par umjetnika, Nikoline Pristaš i Gorana Sergeja Pristaša. Izvedbe se održavaju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 30. kolovoza do 2. rujna te 5. i 6. rujna 2023. u tri termina dnevno, u 17, 19 i 21 sat.

CO2… par umjetnika nova je umjetnička formacija koja Nikolinu Pristaš i Gorana Sergeja Pristaša, nakon tri godine dokumentiranja i arhiviranja suradnji s BADco., upliće u niz susreta s umjetnicima, stručnjacima i studentima, susreta “koji se mogu i ne moraju dogoditi, čija skretanja mogu, ali i ne moraju generirati niz novih susreta i odnosa između umjetnosti, tijela i klime”.

O izvedbi Neodredivo pitanje CO2… par umjetnika kaže: “Davno, dok su stvari još imale predvidljivi rast, prijatelji iz Ljubljane pozvali su nas da zamislimo budućnost, da predložimo projekt za 2023. Odlučili smo napraviti okret: umjesto predviđanja budućnosti, pokušali smo se vratiti u povijesne trenutke izražavanja kolektivne volje… do mitskih trenutaka neizvjesnosti… do žamora neodređenih prošlosti. Ono što nismo predvidjeli jest da ćemo od tada pa nadalje pokušavati prakticirati nemoguće. Dogodile su se neke stvari za koje smo mislili da su nemoguće. Neke nemoguće stvari se još uvijek mogu dogoditi. Sapeti u trajnoj sadašnjosti poezije, još uvijek tražimo glasove iz budućnosti koji najavljuju odgovore na zasad neododrediva pitanja!”

Projekt Neodredivo pitanje počeo se razvijati 2022. godine u Ljubljani. Uz pomoć koproducenata Slovenskog mladinskog gledališča, Zavoda Maska i Udruge Domino opremljena je soba, izvedbena monada u kojoj je autorski duo, zajedno s Hrvoslavom Brkušić (video), Markom Tadićem (animacija), Hrvojem Nikšićem (zvuk) i Alanom Vukelićem (projekcije) oblikovao prvu izvedbu, podnaslovljenu Prekinuti mit. U formatu poetičkog predavanja inspiriranog pjesmom Emily Dickinson I dwell in Possibility, dramaturg Goran Sergej Pristaš rekapitulira nekoliko mitskih momenata iskazivanja kolektivne volje i načina oblikovanja govora o budućnosti.

U novom segmentu izvedbe podnaslovljenom I nazvaše ih otiscima, geste zajedništva u stvaranju svjetova i oblikovanju sadašnjosti CO2 razmatra kroz poeziju danske pjesnikinje Inger Christensen, crteže Gordona Matte Clarka i Williama Blakea, u izvedbi Nikoline Pristaš. Ovaj segment razvijen je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a prethodnoj ekipi umjetnika pridružio se i kostimograf Silvio Vujičić.

Zagrebačke izvedbe objedinjuju ova dva segmenta i izvodit će se tri puta dnevno u izvedbama koje može gledati maksimalno sedam gledatelja. Karte po cijeni od 6 €, za izvedbe 30. kolovoza i 1. rujna, dostupne su putem linka.


Povezano