Američki atentator

utorak, 17.09.2013. - četvrtak, 19.09.2013.
cepheus_music_instruments_630

Dokumentaristička trilogija Svaka revolucija je bacanje kocke, Zagreb 1911.-1914., autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, polazi od stvarne tragične povijesti hrvatske književno-revolucionarne mladeži u razdoblju 1912-1914, za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, te nepoznatih događaja koji su doveli do atentata u Sarajevu i Prvog svjetskog rata, za rad na eksperimentalnoj formi političkog kazališta. 

Njihov rad nastoji promisliti materijalističku povijest medijskog djelovanja u kazalištu i koncept izvedbene umjetnosti izvan kazališnih načina proizvodnje, kao odnosa između teatralnosti i gole egzistencije, te teatralnosti i medija. 

Godine 2011. su predstavili Cefas, a 2014. će zaključiti trilogiju s Tosca 914. Američki atentator slučaj je konstruiran od strane tadašnjih hrvatsko-američkih novinskih medija s radnikom Stjepanom Dojčićem kao tragičnim protagonistom, koji je emigrirao u SAD (Kenosha) 1909. i vratio se 1912. da bi počinio atentat na hrvatskog bana Slavka Cuvaja. Izveo je 18. kolovoza 1913. pokušaj atentata na novog bana Ivana Skerletza u zagrebačkoj katedrali. Dokumentarni materijali iz medija i novina, te fotografije, pisma i izvješća sa suđenja će biti izvedeni i medijalizirani na panoptičkoj inspekcijskoj sceni.

Izvođači su Mislav Čavajda, Vilim Matula, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Ana Hušman, Ivan Marušić Klif, a predstava nastaje u koprodukciji DB Indoš House of Extreme Music Theatre, SC – Teatar &TD, Perforacija i Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb.

Premijera Američkog atentatora najavljena je za srijedu, 18. rujna, u 20 sati, a reprizna izvedba u četvrtak, 19. rujna u 22 sata.

Cijena ulaznice je 50 kuna, a možete je kupiti na mjestu izvedbe sat vremena prije predstave.


Povezano