Almada Dance Company: SubRosa

Šibenik, Muzej grada Šibenika
srijeda, 26.07.2023.
SubRosa, FOTO: Pedro Soares

U sklopu Šibenik Dance Festivala 26. srpnja s početkom u 20 sati u Muzeju grada Šibenika nastupit će Almada Dance Company. Portugalski plesači izvest će plesnu predstavu SubRosa koja propitkuje odnos duha i tijela. Bit će im to treći nastup u Hrvatskoj, prvi nakon pet godina.

„Jako smo uzbuđeni zbog ove predstave – ne samo zato što ćemo ponovno nastupiti za hrvatsku publiku, već i zbog okruženja u kojem nastupamo. Lokacija izvedbe je prekrasna – i estetski i povijesno. Siguran sam da će dodati neizmjernu vrijednost našem djelu“, kazao je Bruno Duarte, koreograf i plesač u SubRosi.

On je tijekom koreografskog istraživanja bio usredotočen na koncept askeze i fratarsku ideju „zvuka tišine“, a predstava je premijerno izvedena u franjevačkom samostanu iz 16. stoljeća Convento dos Capuchos.

„U ovom smo se djelu pokušali staviti, iako na zamišljen način, u poziciju onih koji su u 16. stoljeću nastanjivali taj samostan. Kako su ti ljudi koji nisu imali kontakt s vanjskim svijetom, osjećali prostor i međusobne odnose? Kakav su odnos imali sa svojim fizičkim “ja”? A s ostalima? U tom smislu, doista, postoji dvojnost u odnosu prema tijelu – treba li tijelo biti samo sredstvo duha, treba li biti svjesno i osjetljivo? Treba li tijelo biti kažnjeno za grijehe misli? Sve su to pitanja na koja tražimo odgovore u ovom djelu“, rekao je cijenjeni portugalski plesni umjetnik.

Plesna kompanija Almada utemeljena je 1990. godine. U međuvremenu je stvorila više od stotinu plesnih predstava koje izvodi u svojoj zemlji i izvan nje. Almada je pokrenula i međunarodni plesni festival Quinzena de Dança de Almada te danas iznimno cijenjenu plesnu školu.

Ulaz na predstavu za sve je Šibenčane i njihove goste slobodan.


Povezano