Za otvorenu formu

četvrtak, 23.10.2014. - petak, 07.11.2014.
ISland_630

U projektu IS_land sudjeluju mladi umjetnici različitih medijskih provenijencija, koji su se okupili povodom zajedničke teme inicirane od strane koreografkinje i plesačice Petre Hrašćanec. Svoja svakodnevna boravišta i radna mjesta autori skupno zamjenjuju radom u pejzažu, u različitim dijelovima Hrvatske. Godine 2011. sedmero njih na određeno je vrijeme boravilo na pustom otoku Pjatiću, u PP Telašćica, gdje su istodobno dokumentirali specifični, prostorno uvjetovani plesni performans autorice koncepta, i stvarali vlastite priloge za formiranje specifičnog gezamtkunstverka, nadahnutog nedirnutim otočkim krajolikom. 

Nastavak projekta uslijedio je 2013. godine u Peregrin Polju, u općini Lovinac u Lici, a zajednički rad nastao povodom tamošnjeg boravka predstavljen je na ovoj izložbi. Autori oblikuju prezentaciju za galerijski prostor, mozaično djelo sastavljeno od fotografije, objekata, videa, glazbe, dokumentarnih zvučnih snimaka itd. U tom skupnom radu ne inzistira se na zatvorenoj formi, već rad, uz ostalo, svjedoči proces suodnošenja s krajolikom, razmišljanja o mogućnostima njegove interpretacije, međusobne komunikacije aktera.

Uz izloženu radnu bilježnicu dramaturga Saše Božića – svojevrsnog moderatora projekta – u tom smislu funkcionira i video s motivom kretanja plesačice kroz polje sa zvučnom pozadinom govora o samom prostoru, njegovim obilježjima i kreativnom poticaju. U stiliziranoj formi, bez težnje ilustraciji i mimetici, autori prenose svoj doživljaj prostora i tragova ljudskog, kako graditeljskog i kultivirajućeg, tako i rušilačkog djelovanja na krajolik.

Projekt su ostvarili Petra Hrašćanec, Petra Mrša, Saša Božić, Nenad Sinkauz, Davor Sanvincenti, Miodrag Gladović, Bojan Gagić i Danijel Popović.

Izložba će biti otvorena od 24. listopada do 8. studenog u Galeriji Forum.


Povezano