Vrijeme i sjećanje

ponedjeljak, 21.03.2016. - subota, 09.04.2016.
sara_630

Otvorenje prve samostalne izložbe u Hrvatskoj iransko-nizozemske umjetnice Sare Rajaei održat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 22. ožujka u 19 sati. Saudade Noumenon je semi-retrospektiva radova nastalih u razdoblju od 2001. do 2015. godine i ističe neprekidnu promjenu pristupa ove umjetnice prema video i filmskim radovima.

Aktivna kao video-umjetnica već od 2000-ih, Sara Rajaei autorica je jedinstvenog literarnog senzibiliteta koja se u svojem radu bavi pojmom vremena u odnosu na ulogu sjećanja, raznim vidovima pripovijedanja, prostorom te odsutnošću.

Paralelno s izložbom u MMSU-u održat će se večer filmova u Mini Art Kinu Croatia gdje će biti prikazana tri kratka rada Sare Rajaei, a o njezinim filmovima i iranskoj poeziji razgovarat će književna kritičarka Darija Žilić i kustosica Neva Lukić.

Sara Rajaei (Iran, 1976.) video je umjetnica i filmska redateljica koja živi u Rotterdamu u Nizozemskoj. Nakon diplome na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu 2002., Rajaei je bila na rezidenciji Kraljevske akademije vizualnih umjetnosti u Amsterdamu (Rijksakademie). Dobitnica je prestižne holandske nagrade Prix de Rome. Njezini su radovi prikazivani na različitim festivalima i izlagani u različitim galerijskim prostorima diljem svijeta, poput Appel Arts Centre, Amsterdam, Stroom Den Haag, International Film festival Rotterdam, Rencontres internationales Pariz/Berlin/Madrid, Art Brussels.

Izložba je otvorena do 10. travnja.


Povezano