Vizualna provokacija javnosti

srijeda, 23.05.2018. - subota, 23.06.2018.
iza_linije_630 FOTO: Pučko otvoreno učilište Poreč

U četvrtak, 24. svibnja, u porečkoj Galeriji Zuccato otvorena je izložba Iza linije kojom se predstavljaju radovi Ivane Armanini, Igora Hofbauera i Mirona Milića

Riječ je o plakatima, crtežima, stripovima i ilustracijama triju po mnogočemu srodnih, ali i vrlo različitih autorskih rukopisa i koncepcija. Armanini, Hofbauer i Milić razvijali su se i predstavljali svoje radove prvenstveno u javnom prostoru grada Zagreba, da bi se potom njihovo djelovanje proširilo u javnost cijele Hrvatske i šire. 

“Koristeći javnost, koja je mjesto oporbe i antagonizama (O. Marchart), u osobnim komentarima svakodnevice na plakatima Ivane Armanini, vizualno provokativnim plakatima za događanja Igora Hofbauera ili crteža i brojnih djela ostvarenih za javni prostor grada Mirona Milića, umjetnici provociraju javno mišljenje i izazivaju reakciju promatrača izvan galerijskih institucija. Cilj ovih djela jest zaokupiti pozornost promatrača u suvremenom diktatu vremena i pružiti intenzivno iskustvo. Plakat i crtež u takvim okolnostima moraju izazvati reakciju – bila ona smijeh, čuđenje ili užasavanje; vizualni kod mora biti jezgrovit, izvedbeno jasan, lišen svakog balasta, a vizualno-verbalni scenarij bliži svakodnevnom govoru bez visokoumjetničkog elitizma”, stoji u predgovoru izložbe Patricije Počanić.

Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja 2018.


Povezano