U iščekivanju remonta

četvrtak, 07.12.2017. - utorak, 19.12.2017.
MustapicMestrovic_billboard_630

Od 8. do 20. prosinca 2017. u Ulici kneza Branimira u Zagrebu u mediju billborda predstavljena je izložba Destinacija: bezimena, Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića. Izložba se odvija u okviru serije Ploha/površina//Plane/Surface, a autorica programa je Silva Kalčić.

Nadija Mustapić i Toni Meštrović svojom izložbom u mediju billboarda u Zagreb transponiraju situaciju iz Rijeke, aktualnog stanja broda “Galeb” u iščekivanju remonta broda nakon kojeg će postati muzej, uz dobivanje novih komercijalnih, primarno turističkih sadržaja. Mustapić i Meštrović fotografirali su vanjski zid jedne palube broda “Galeb”, tragove skinutih ploča malih dimenzija s imenima raznih gostiju broda, informacijama o plovnim putovima i destinacijama, (na brodu su se donosile odluke, potpisivali dokumenti… Tijekom Pete konferencije Pokreta nesvrstanih u Šri Lanki, na brodu je organiziran veliki prijem za sve državnike prisutne u Colombu) te s navedenim brojčanim podatkom o nautičkim miljama prijeđenim na pojedinom putovanju. Na billboardu su jukstaponirani tragovi nečeg što je skinuto, i tragovi nečeg što bi moglo biti ono što je skinuto; vraćeno u nekom drugom obliku.

Autori izložbe postavljaju pitanje o tome na koje načine možemo neke dokumentarne artefakte, koji iz nekog razloga danas nisu poželjni, dalje tretirati i gledati. Naravno da se referiraju na uklonjene povijesne slojeve, ali i na vrijeme i ideologiju nesvrstanih, u nadovezivanju na razne druge dokumente i fakte iz povijesti. Ovaj rad je najava većeg projekta, kao dio aspekta šire tematike vezane uz temu odnosa spram povijesti i revizionizma povijesti. Podtema je estetika, poetika materijala koja govori o vremenskom i ideološkom odmaku od njegovog izvornog oblika; zida koji je delapidiran, s tragovima korozije, dok po detalju okruglog okna prepoznajemo da je riječ o brodu…, sa slojevima boje koja se ljušti i tragovima nečega sto je bilo na nekom posvećenom mjestu, naziva koji je postao nijem, “bezimen”.

Mustapić i Meštrović surađuju na većim multimedijskim projektima koje izlažu u muzejima i galerijama. Njihov kolaborativan rad obuhvaća društvene teme te proširuje kategorije dokumentarizma u prostorna i poetična imerzivna doživljajna iskustva.


Povezano