Titraji i pokretna slika

nedjelja, 17.05.2015. - nedjelja, 24.05.2015.
wnoise_scottjoseph_630 FOTO: Scott Joseph

“Radovi mladog splitskog autora rezultat su eksperimentiranja sa medijem videa. Njegovo istraživanje odvija se kako na artističkom tako i estetskom nivou. Polazi od interesa prema vremenskim titrajima i njihovim odnosom sa pokretnom slikom, pod premisom da i pokretna slika živi, pokreće se i postoji u određenom vremenu. Kada govorimo o artističkom eksperimentiranju autor ulazi u strukturu medija te istražuje nove odnose njegovih formalnih elemenata. Tu otkriva frekvencije kao zajednički element slike i zvuka, element koji videu kao mediju daje život. Rezultat istraživanja video su radovi koji svojom slikom i zvukom djeluju na osjete promatrača, pa time ulaze i u sferu estetskog stvaralaštva. Međutim, artističko i estetsko eksperimentiranje nisu krajnji cilj autora. 

U eksperimentiranju on se ne koristi samo formalnim elementima medija već se okreće i bogatom arhivu video slike koji je danas putem novih tehnologija svima dostupan. Frekvencije koje je otkrio kao jedan gotovo životni element videa pronalazi i u sekvencama postojećeg arhiva. Frekvencija tu postaje ritam, a autor ga znakovito pronalazi u snimkama vojnih marševa, iako su to mogli biti i glazbeni spektakli ili proizvodni procesi. Posuđujući sekvence marševa i ponavljajući ih unutar svojih formalnih eksperimenata, sami radovi autora zalaze u sferu idejnog. Frekvencije uspostavljaju odnose između discipline koju nalazi u društvu i strukture koju otkriva unutar samog medija. Gledajući radove Ivana Jamića kroz marš promišljamo medij videa, ali i kroz mediji društvo u kojem živimo”, stoji u najavi izložbe.

Ivan Jamić rođen je 1995. godine u Splitu. Student je na Odsjeka za Film i video Umjetničke akademije u Splitu. Ovo mu je prva samostalna izložba.

Izložba je realizirana u sklopu programa NMG@PRAKTIKA koji u vodi udruga Mavena – 36 njezinih čuda, a ovom izložbom se otvara treća godina ciklusa. NMG@PRAKTIKA je ciklus samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu, koji uključuje stručnu podršku kod uobličavanja koncepta izložbe, postava, produkcije novih radova, prezentacije, marketinga i PRa. Kustosica izložbe i programa je Natasha Kadin.

Izložba će biti otvorena od 18. do 25. svibnja u Galeriji Praktika Kluba mladih Kocka u Splitu.


Povezano