Stvaranje suigre korisnosti iz beskorisnog

petak, 19.10.2018. - srijeda, 24.10.2018.
automata_radiona_630

U subotu, 20. listopada u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba Automata – nakon apstraktnih mašina umjetničke platforme Radiona.org.

Izložba je dio serije Imaginarna elektronika – kodirani svjetovi, a Radiona ovoga puta istražuje igru apsurda i ozbiljnost teorije automate.

Dvije godine nakon izložbe Alan Turing – “elektronički alkemičar” u sklopu serije Re-Making/Re-Mixing History gdje je bio izložen Turingov stroj, ultimativni primjerak automate, Radionin lab se vraća istom pojmu kroz slobodne interpretacije mašina, mehanike i digitalnih sučelja.

Kao matematički i konačni model beskonačnih stanja koji izvršava određeni algoritam, automat je moguće povezati povezati s gotovo svim uređajima iz naše okoline. Stoga su upravo izazov procesuiranja informacije i mehanika automate poslužili kao inspiracija Radioninom kolektivu da pristupe stvaranju mašina i digitalnih sučelja koji (bes)korisno pretvaraju u su-igru korisnosti objekata koji nas svakodnevno okružuju.

Baveći se pojmovima imaginacije autori propituju na koji način se već prethodno nastala predodžba apstraktno veže uz percepciju artefakta te kako autor i promatrač oblikuju svoj imaginarni predmet kroz različite procese “čitanja” radova.

U izložbi sudjeluju Davor Jadrijević, Marko Jovanović, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Ivica Zdelarec i Jurica Zrna – Marvin.

Kustosica izložbe je Deborah Hustić.

Izložba je otvorena do 25. listopada.


Povezano