Kreativno povezivanje tehnologije i prirode

Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta pokazuje na koji su način povezne suvremene urbane prakse, intermedijalna umjetnost, građanska znanost i DIY scena.

pripremila:
Ivana Pejić
radiona_630

Pojam participacije u posljednje vrijeme obično vezujemo uz aktivno sudjelovanje građana u kulturnom životu ili pak u donošenju odluka na političkoj razini. Rijeđe o participaciji mislimo i govorimo u kontekstu znanstvene zajednice i sudjelovanja javnosti u znanstvenim istraživanjima, koja asociramo uz strogo kontrolirane laboratorijske uvjete, uglavnom izvan dosega šire javnosti. Njezinim snažnijim uključivanjem u znanstvene aktivnosti bavi se građanska znanost (eng. citizen science), a upravo je ona provodna nit projekta Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta koji u okviru Clubture-HR programa razmjene i suradnje provode zagrebačka Udruga za razvoj “uradi-sam” kulture Radiona, Udruga za promicanje urbane kulture ARLA i Udruga za društveni razvoj Ka-Matrix.

Njihov putujući (otvoreni) laboratorij ispituje na koji su način povezane suvremene urbane prakse, intermedijalna umjetnost, građanska znanost, DIY scena, tehnologija i priroda, a krenuo je iz Đakova gdje su početkom kolovoza održane prve radionice i javne prezentacije. Kako je u svakom od gradova umreženih projektom naglasak na pojedinom prirodnom elementu, tako je krovna tema događanja u Đakovu bio urbani, ruralni i prirodni okoliš, flora i fauna. Primjerice, radionica Gorana Mahovlića LoRaWan – IoA – Internet of Animals bavila se smart city tehnologijama koje su postavljene tako da sakupljaju podatke vezane uz konje lipicance. Razvijanjem takve tehnologije mogu u stvarnom vremenu pratiti događanja u prirodnom okolišu, a na osnovi njihovih rezultata, objavljenih u formi otvorenih podataka (open data) realizirati vizualizacije podataka, analize, planovi te sustavi neovisne kontrole i alarmiranja.

Na radionici Damira Prizmića polaznici su sudjelovali u kolaborativnom mapiranju grada pri čemu su se upoznali s osnovama digitalne kartografije i rada u OpenStreetMapu. Riječ je o otvorenoj bazi prostornih podataka koja se koristi za unaprjeđenje terenskog istraživanja i omogućuje slobodno korištenje mapa i podataka bez ugrožavanja privatnosti, naplate korištenja ili drugih ograničenja. Electro Djakowo Road AV izložba i community performans kojim je zaokružena đakovačka dionica, predstavio je DIY elektroničke glazbene instrumente i otvorio prozor u kreativne mogućnosti “uradi-sam” kulture.

Istraživanje suvremenih urbanih i umjetničkih praksi u kontekstu znanosti građana nastavljeno je u Karlovcu, gdje su radionice upoznavanja i unaprjeđenja maker i hacker vještina nijansirane u skladu s prirodnim elementom koji obilježava grad, a to su četiri rijeke. Tako su na radionici podvodne elektronike polaznici mogli saznati što je sve potrebno za izradu DIY senzora za praćenje parametara rijeka, a na radionici Mobili i kinetičke skulpture traženjem optimalnog odnosa između elemenata stvarali su kinetičke objekte inspirirane radovima umjetnika poput Alexandera Caldera, dizajnera Bruna Munarija i drugih.

Završna postaja Hacktory laba je Zagreb gdje će se u trodnevnom radioničkom programu polaznici kroz kreativno korištenje tehnologije baviti temom odnosa grada i svjetla. Poseban je fokus stavljan na problem svjetlosnog onečišćenja pa će na radionici Gorana Mahovlića uz pomoć IoT (Internet of Things) tehnologije i senzora tijekom večernje šetnje polaznici otkriti koliko zapravo svjetlosnog otpada gradovi proizvode. Drugi tematski smjer radionica posvećen je gamifikaciji te igraćim objektima, a cilj im je, najavljuju organizatori, upoznati zainteresiranu javnost s mogućnostima kreiranja narativa kroz jednostavne pojave i objekte iz svakodnevice. Program kojim se zaokružuje cjelina vezana uz znanost građana i hibridne nove prakse održava se od 18. do 20. rujna u Radioninom labu.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano