Snovita svjetlosna preklapanja

subota, 17.03.2018. - četvrtak, 22.03.2018.
matea_smolčić_630

U nedjelju, 18. ožujka u zagrebačkoj galeriji Greta otvorena je izložba Matee Smolčić Senčar pod nazivom Pinhole portreti.

Dugogodišnjim bavljenjem novinskom i modnom fotografijom, autorica je apsolvirala digitalnu brzinu i preciznost pri hvatanju kadra, posebno se usavršivši za portrete koje je za ovu izložbu snimila pinehole tehnikom, odnosno kamerom opskurom. U predgovoru izložbe Barbara Vujanović ističe autoričinu prepoznatljivu estetiku nenametljivoga, gotovo kazališnog, režiranja kadra, kao i njezin interes za okruženje i njegovu sinergiju u odnosu na portretiranu osobu.

“Posezanjem za kutijom, kroz čiju rupicu prolaze zrake svjetlosti, koje potom ovjekovječuju vanjski svijet, fotografkinja ostvaruje svoj režiserski nerv, koji se ovom prilikom povodi za kreiranjem začudnih i fantastičnih scena. Korištenjem višestrukih ekspozicija Matea osnažuje aspekt povezivanja protagonista i ambijenta – njihova preklapanja, kao i poklapanja modela sa samim sobom, u čemu možemo, možda, tražiti značenje unutarnjega i vanjskoga života pojedinca”, stoji u najavi izložbe.

Izložba se može pogledati do 23. ožujka 2018.


Povezano