Slobodna digitalna umjetnost

četvrtak, 02.11.2017. - četvrtak, 09.11.2017.
video_not_exist_WEB

Sorry. This video does not exist., David Quiles Guilló feat. Yoshi Sodeoka (2017.)

U petak, 3. studenog, u 21 sat u Galeriji Siva otvara se skupna izložba free_art_-_4RCH1V35 na temu hipermedijskih autonomnih kustoskih arhiva nove umjetnosti u nemapiranim, distribuiranim područjima interneta.

Izložba je jedan od preko trideset međunarodnih paviljona decentraliziranog, transnacionalnog bijenala recentne digitalne umjetnosti The Wrong – New Digital Art Biennale. Riječ je o projektu koji će na službenoj internetskoj stranici i raznim fizičkim lokacijama diljem svijeta biti aktivan u razdoblju od 1. studenog 2017. do 31. siječnja 2018. godine. Njegovo ovogodišnje izdanje okuplja više od 80 kustosa i kustosica i više od 1100 umjetnika i umjetnica digitalne umjetnosti.

Produkcijski i prezentacijski program izložbe nastao je u suradnji triju kolektiva, Format C, netdotcube i SwS, a temeljen je na konceptima prijenosa slobodnog znanja i suradničkog stvaralaštva – međuzavisnosti i transdisciplinarnosti u domeni recentne umjetnosti i kulture, koje imaju potencijal odgovorno rasti u simbiozi s digitalnim i mrežnim tehnologijama.

U nedjelju, 5. studenog, u 17 sati u okviru izložbe održat će se i radionica na kojoj će biti predstavljen tehnički sloj distribuiranog 4RCH1V35 koncepta, postavljenog na Pivilion operativnom sustavu i darknet logici autonomnih internetskih poslužitelja. Putem otvorene i besplatne radionice zainteresirani posjetitelji i posjetiteljice imat će priliku izgraditi vlastiti operativni sustav darknet galerije i vlastito računalo (Raspberry Pi ili GNU/Linux u virtualnom okruženju) – pretvoriti u online galeriju i potpuno funkcionalan dio decentralizirane, necenzurirane Pivilion mreže.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je najaviti svoje sudjelovanje mailom te na termin ponijeti vlastito prijenosno računalo ili Raspberry Pi.

Izložba je otvorena do 10. studenog.


Povezano