Scenariji suvremenog društva

srijeda, 16.01.2019. - petak, 01.02.2019.
Games_and_Politics_630

U četvrtak, 17. siječnja u 20 sati u Filodrammatici se otvara grupna izložba Games and Politics / Igre i politika, koja je nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea.

Izložba Games and Politics / Igre i politika u Rijeku stiže u okviru višegodišnje svjetske turneje, prilikom koje je tijekom prosinca 2018. bila predstavljena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Posjetitelji izložbe moći će zaigrati dvadesetak videoigara koje se svojim političkim i društveno angažiranim narativom i logikom igre čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta i time nadilaze funkciju pukog medija za zabavu. Predstavljene igre na različite načine propituju razne aspekte suvremenog društva kroz scenarije koji odražavaju postojeće ili zamišljene situacije u svjetskoj politici i ekonomiji. Primjerice, u potresnoj ratnoj igri This War of Mine, inspiriranoj opsadom Varšave i Sarajeva, igrač je stavljen u poziciju civila koji pokušava preživjeti u okupiranom gradu, u dokumentarnoj igri The Cat and the Coup igrač preuzima ulogu mačke prvog demokratski izabranog iranskog premijera, a u kultnoj indie igri Papers, Please službenika na graničnom prijelazu između dvije donedavno zaraćene izmišljene socijalističke države, čiji je zadatak spriječiti prelazak nepodobnih građana. U ostalim igrama se posjetitelji, između ostalog, mogu uhvatiti u koštac s temama političkog odlučivanja (Democracy 3), rodne problematike (Perfect Woman), državnog nadzora (TouchTone i Orwell), rata bespilotnim letjelicama (Killbox i Unmanned), odnosa prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpora prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), medijske cenzure (The Westport Independent), itd.

Izložba će biti otvorena do 2. veljače, od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati. Također, izložbu će u istom terminu biti moguće posjetiti u subotu i nedjelju 19. i 20. veljače. Istovremeno s izložbom, u Filodrammatici se otvara i zvučna instalacija Plan evakuacije multimedijalnog umjetnika Tonija Meštrovića.


Povezano