Recorded Memories

četvrtak, 30.01.2014. - petak, 28.02.2014.
erhan_muratoglu_630

Izložba Recorded Memories / Zabilježena sjećanja predstavlja fotografije, video radove i instalacije umjetnika i umjetnica koji se bave pitanjima kolektivnog pamćenja, različitih kultura i mjesta sjećanja, naročito ulogom slika u ovim procesima. Također, izložba pruža uvid u različite povijesne narative, ali i u različite umjetničke načine upotrebe kamere, od trezvenog registriranja, subjektivnog dokumentiranja i biografskih priča do analitičkog preispitivanja povijesti i bilježenja tragova iskustva.

Odabrane su umjetnice i umjetnici: Fani Zguro (Albanija), Milomir Kovačević (Bosna i Hercegovina), Nikola Mihov i Peter Tzanev (Bugarska), Panos Kokkinias, Andreas Tsonidis i Vangelis Vlahos (Grčka), Hassan Abdelghani, Jelena Blagović i Sandra Vitaljić (Hrvatska), Sašo Stanojkoviǩ i Žaneta Vangeli (Makedonija), Pavel Brăila (Moldavija), Michele Bressan, Iosif Király i Ştefan Sava (Rumunjska), Ana Adamović, Nikola Radić Lucati, Stefana Savić i Predrag Terzić (Srbija), Erhan Muratoğlu (Turska), Marianna Christofides (Cipar).

Tematsko uređenje postava (politički pejzaži i prostori, tragovi zločina prošlosti, individualno sjećanje i kolektivna prošlost, slike kao sjećanje na prošlost, izgradnja i razgradnja kolektivnog sjećanja, ponovno/postavljanje scene) služi kao vodič i nudi različite perspektive za promatranje izloženih djela. Neki od pristupa su definirani njihovom temom, drugi njihovim umjetničkim stavom a neki opet promišljanjem samog medija kojim se služe. Mnoga se djela mogu promatrati iz različitih perspektiva. Ako se na komparativan način sagledaju sva djela koja su izložena, vidljivo je na koje se sve načine fotografija može upotrebljavati.

Izbor umjetničkih radova na ovoj izložbi polazi od premise da fotografski, filmski i video mediji imaju poseban odnos prema prošlosti i igraju bitnu ulogu u predstavljanju individualnih rituala sjećanja i kultura kolektivnog pamćenja.

Izložba, nastala u suradnji jedanaest Goethe-Instituta iz Jugoistočne Europe i Muzeja za fotografiju Braunschweig, otvorena je u svibnju 2013, već je gostovala u Sarajevu, a od 31. siječnja gostuje u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Otvaranje je najavljeno za 20 sati, a nakon otvorenja u klubu Tunel nastupa berlinski indie duo Jolly Goods. Nakon Rijeke, gdje će biti otvorena do 1. ožujka, izložba će proputovati kroz zemlje Jugoistočne Europe.Povezano