Različiti nivoi stvarnosti

četvrtak, 23.11.2017. - petak, 08.12.2017.
AH-vizual-GF FOTO: Ana Hušman (video stil)

U petak 24. studenoga u 19 sati otvara se izložba Ane Hušman 6 sa 7 metara. Riječ je o novom filmskom projektu multimedijalne umjetnice koji se unutar zagrebačke Galerije Forum misli i razlaže u nizu eksperimenata s prostorom, igri s fragmentima zvukovnih i svjetlosnih zapisa te tekstualnih zabilješki autorice i njezinih brojnih suradnika (dramaturginje, snimatelja, montažerke, muzičara, filozofa, povjesničarke umjetnosti, grafičke dizajnerice, itd.), koji su suautori popratne izložbene publikacije.

Projekt je izložbeno predstavljen u rujnu u Galeriji umjetnina u Splitu te je paralelno sa zagrebačkom izložbom postavljen i u Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, gdje je jednim svojim dijelom i nastajao. Njegova iteracija upotpunjuje se i ovim zagrebačkim predstavljanjem koje na jednom mjestu ponovno okuplja sve suradnike unutar radnog procesa te preslaguje dosadašnje materijale, čineći tako sljedeći stupanj priprema za film.

“Ovaj uvijek drugačiji izložbeno-filmski set vrlo jasno transferira i performira autoričin umjetnički pristup: raščlanjivanje strukture i teksture filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta; eksperimentiranje s mogućnostima animacije, s dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, te propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Re-artikulirajući i kolažirajući raznovrsne teorijske reference, raznorodne literarne izvore i osobne opservacije, Ana Hušman sa 6 sa 7 metara portretira jedan od nama ključnih prostora intimnije svakodnevnice, dnevni boravak, te se poigrava s različitim nivoima stvarnosti predstavljačkog registra (od snimki rekomponiranja makete samog prostora do stvarnih kadrova sobe). Ključni protagonisti priprema za film jednom su možda taj prostor i obitavali, možda ga upravo žive ili su se tek počeli koristiti njime. U toj specifičnoj medijskoj konstrukciji suradnik na filmu postaje njegov subjekt, no nikada i glumac, a dnevna soba model za kontinuiranu vježbu mnogobrojnih varijanti narativa u nastajanju, dok se cjelokupna filmska struktura sagledava u proširenoj izložbeno-filmskoj prostornoj instalaciji”, zapisala je o izložbi Ivana Meštrov.

Na projektu su surađivali Ivan Slipčević (direktor fotografije), Iva Kraljević (montaža), Ivan Zelić (dizajn zvuka), Tomislav Domes (dizajn zvuka i glazba), Ana Hušman, Ernst Ludwig, Ivana Bošnjak, Thomas Johnson (objekti i modeli), Jasna Jasna Žmak, Iva Kraljević, Ana Hušman, Ivana Meštrov, Petar Milat, Alice Miller (tekstovi), Miro Manojlović, Alen Sinkauz, Ivan Marušić Klif, Vladimir Jerić, Jelena Vesić, Ana Hušman (sudjelovali tijelom ili glasom), Nicole Hewitt (prijevod) i Ana Labudović (dizajn). Za produkciju bio je odgovoran Studio Pangolin.

Ana Hušman je docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivačica udruge Restart gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Njezini su radovi prikazani na brojnim filmskim festivalima, samostalnim i skupnim izložbama. Između ostalih to su: 9. Gwanju Biennale (2012.), 25. i 56. Oktobarski salon, Beograd (2012., 2016.), MMSU Rijeka (2016.), IFF Rotterdam (2009.), DOK Leipzig (2006.) itd. Za svoje radove Plac (2006.), Ručak (2008.), Nogomet (2011.), Skoro ništa (2016.) dobila je više domaćih i međunarodnih nagrada. 

Izložba je otvorena do 9. prosinca.


Povezano