qIZLOŽBE: Helena Janečić + mali (praznični) Zvjerinjak

Split, Galerija Kluba Kocka
četvrtak, 21.12.2023. - petak, 29.12.2023.

U četvrtak, 21. prosinca s početkom u 19 sati, u Galeriji Kluba Kocka, održat će se otvorenje izložbe erotskih crteža Helene Janečić. Izložba je dio programa qIZLOŽBE koji provodi kolektiv queerANarchive i doprinosi formiranju queer diskursa u Splitu.

Izložba ilustratorice Helene Janečić predstavlja niz crteža na temu lezbijske erotike. Janečić se u svom radu poigrava stereotipima i bavi pitanjima roda unoseći osobni pogled u temu lezbijske erotike, popunjavajući pritom praznine prikaza ženske seksualnosti iz pogleda žena u povijesti umjetnosti.

“U ovoj seriji autorica se odmiče od heteronormativnog pogleda, i predstavlja svijet koji poznaje i u kojem živi. Taj svijet čine queer tijela, rodno fluidni identiteti, butch i femme žene, što je potpuno drugačije od stiliziranih slika ženstvenih lezbijki. Protagonisti_ce crteža i akvarela su osobe s kojima se svi možemo poistovjetiti: nose čarape, sportske grudnjake, leže na kauču i ljube se, imaju kratku kosu, dugu kosu, različitih su boja kože, a i vole ih kućni ljubimci” stoji u najavnom tekstu izložbe.

Na otvorenju izložbe bit će predstavljena knjiga erotskih crteža autorice, a isti dan u 20 sati počinje i kratka radionica sitotiska na kojoj će sudionici_e moći otisnuti neke od motiva s crteža na tkanine (cekere).

Otvorenje izložbe zaključit će mali (praznični) Zvjerinjak afterparty u hodniku Kluba Kocka.

Više informacija o izložbi i popratnom programu pronađite ovdje.


Povezano