Povratna sprega svjetonazora i tehnologije

srijeda, 05.12.2018. - četvrtak, 20.12.2018.
bridle_my_delight_630

U četvrtak, 6. prosinca u 20 sati u Galeriji Filodrammatica u organizaciji udruge Drugo more održava se otvorenje izložbe My Delight on a Shining Night britanskog umjetnika i publicista, autora knjige New Dark Age Jamesa Bridlea.

Nakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom.

“My delight on a shining night” je stih iz tradicionalne engleske narodne pjesme The Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Lincolnshirea), koja opisuje užitak koji lovokradica osjeća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposjednicima. Uvodni taktovi pjesme korišteni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitirala brojevna radiopostaja instalirana u RAF-ovoj zrakoplovnoj bazi nedaleko od Akrotirija na Cipru od sredine 1970-ih do 2008. godine, za koju se vjerovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima.

U vojnoj bazi Akrotiri nalazi se jedna od najvećih vojnih radarskih postaja u Europi i Bliskom Istoku, koja prikuplja obavještajne podatke o Bliskom Istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Akrotiri je također stanište ružičastog plamenca, koji se prilikom godišnjih migracija kreće diljem Mediterana.

James Bridle se u svojem radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju i načinima na koje nove tehnologije povratno oblikuju naše razumijevanje svijeta. Izložba My Delight on a Shining Night povezuje povijest nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizualnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovijedanja, video radova i tiskovina. Izloženi radovi se bave odnosima između računalnog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, i ekologije i “prirodnog svijeta” s druge strane.

Izložba je otvorena do 21. prosinca.


Povezano