Povijest kontradiktornog djelovanja

utorak, 22.09.2015. - petak, 09.10.2015.
zzot_630

“Služba je nadgledom omladinskih klubova, opskurnih birtija i privatnih stanova u Zagrebu, u prvoj polovini 1980-ih zamijetila sumnjivo grupiranje pojedinaca. Agenti su ustanovili kako opasni pojedinci puno puše, malo spavaju, a izlaze raščupani u zelenim mantilima i starim kaputima. Ispijaju kave i užasno puno crtaju, ruke su im često zaprljane tušem. Zamijećeni su, redom: u publici Festivala animiranog filma u Lisinskom, na projekcijama filmova u Kinoteci (osobito Fassbinder, Chabrol, Lang), na koncertima Zagrebačkog muzičkog bijenala. Carinici su zamijetili kako iz inozemstva donose časopise čudnih imena Raw, Frigidaire i slično. 

Bliski su avangardnoj kazališnoj skupini Kugla glumište. Ispostavlja se kako se predstavljaju pod kodnim imenom ZZOT. Navodno, radilo se o zvuku kojega ispušta neki svemirski pištolj, što je zahtijevalo pojačan nadzor službe. Upornim praćenjem visoko specijalizirani doušnici ustanovili su kako je dotična grupa pojedinaca bila povezana ekstremno labavim vezama, članstvo je fluktuiralo, a zabilješke o djelovanju međusobno su kontradiktorne, što ne čudi. Umjetnicima subverzivnih sklonosti dokumentiranje nije na prvome mjestu”, stoji u najavi izložbe. Koncepciju izložbe potpisuju Helena Klakočar i Ana JanjatovićZorica.

Grupa ZZOT započela je s djelovanjem 1984. godine. Članovi grupe bili su Helena Klakočar, Željko Zorica, Kruno Mavar, Nina Haramija i Milan Manojlović. Neka od ovih imena su nestajala iz grupe, a nova se se pojavljivala, dok su u sferi stripa najpotpuniji izraz dosegli Željko Zorica i Helena Klakočar. 

Izložba će biti otvorena od 23. rujna do 10. listopada u Galeriji VN.


Povezano