Potreba za unutarnjim mirom

nedjelja, 03.06.2018. - petak, 08.06.2018.
34016179_1934723526538513_5157090081256767488_n

Denis Krašković: Blizu kraja

U ponedjeljak 4. lipnja u 20 sati u Galeriji Greta otvara se izložba Denisa Kraškovića Daj se smiri.

Na slici Daj se smiri I (akrilik na platnu, 140×90 cm) fokus je na povezanosti čovjeka i prirode, u ovom slučaju umjetnika i psa. Ovdje je ujedno pas u ulozi onog koji daje mir i poziva na smirenost. Daj se smiri II (3D laserski ispis u staklu, 5x5x8 cm) je autoprtret, nastaou Bangkoku, koji prikazuje Kraškovićevu zahvalu, pozdrav i veliko poštovanje upućeno Tajlandskom narodu i njihovoj kulturi utemeljenoj u budizmu. Autor u predgovoru ističe kako su radovi različite tematike i izvedeni u različitim medijima, ali da oba govore o čežnji i potrebi za unutarnjim mirom. Također oba djela povezuje prikaz potrebe da se mir prima ili dijeli sa okolinom, to jest drugim ljudima ili prirodom općenito.

Blizu kraja (epoxy, poliuretan, aluminijska šipka, akrilik) je rad koji čini grupa skulptura koje prikazuju 13 živih i jednu mrtvu kunu u prirodnoj veličini. Radi se o diorami koja je postavljena na pod galerije. Svaka pojedina skulptura kuna, drugačija je kako u boji, tako i u karakteru. U skladu s time svaka kuna se na drugačiji način suočava sa smrću člana svoje družine. U ovom radu bavim se kontrastom života i smrti, koji se isprepliću sa kontrastom materijalnosti i duhovnosti. Sam naziv sugerira i pitanje sa kojim su suoćene stilizirane kune, ali također svaka asocijacija na hrvatsku valutu nije slučajna, navodi Krašković u opisu rada.

Plava kuverta (akrilik na platnu, 140×90 cm) nastala je kao reakcija i protest samog umjetnika spram prekomjerne količine korupcije u Republici Hrvatskoj. RH je naime prema svim statističkim pokazateljima među najgorim zemljama u Evropi kada govorimo o mitu i korupciji. Ova slika može funkcionirati i kao asocijacija na uručenje sudskog poziva, službenog pisma, ovrhe i slično, no nije nužno, jer promatrač može promišljati na različite načine što se to nalazi u pismu, te tko ga komu i zašto uopće daje, navodi se u predgovoru izložbi.

Denis Krašković (1972., Zagreb) je u rodnom gradu maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, gdje je i predavao na Kiparskom odsjeku od 1996. do 2007. godine. 1994. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. do 2017. g. bio je profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. 2010. Magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. 2015. godine bio je gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije za Glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 14 javnih skulptura, između ostalih Kit na zagrebačkom jezeru Jarun, Janje i Morž ispred Arene Zagreb, te Neandertalac I i Neandertalac II u Krapini.

Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja svaki dan od 18 do 21h.


Povezano