Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast!

Zagreb, Galerija Bačva
petak, 01.09.2023. - nedjelja, 10.09.2023.

U organizaciji kustoskog kolektiva WHW, od 1. do 10. rujna u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) održava se grupna izložba Planet, ljudi, skrb-to se zove odrast!. Izložba je organizirana u partnerstvu s 9. Međunarodnom konferencijom o odrastu fokusiranom na ideju napuštanja ekonomskog rasta kao primarnog društvenog cilja i promišljanje novih oblika življenja, proizvodnje i potrošnje koji će svima osigurati dobar život u granicama ekološke održivosti Zemlje.

Na izložbi kustosice Ane Dević bit će predstavljeni radovi Marwe Arsanios, Željka Beljana, Marine Naprushkine, Rupali Patil, Dana Perjovschog, Selme Selman, Marka Tadića i Cecilie Vicuñe. Program otvorenja 1. rujna 2023. u HDLU-u uključuje promociju knjige aktivistice i feministice Françoise Vergès A Decolonial Feminism u 18 sati i otvorenje izložbe u 20 sati.

Kako stoji u najavi, “izložba iznova promišlja eko-društvene umjetničke prakse iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji nepravedne i ekstraktivističke logike neoliberalnog poretka”. Dio izložbe bit će predstavljen i na glavnoj lokaciji konferencije na Zagrebačkom velesajmu gdje će in situ intervencije i projekti umjetnika Željka Beljana i Marka Tadića stvarati situacije usmjerene na interakciju i igru.

Deveta Međunarodna konferencija o odrastu koja se u Zagrebu održava nakon Pariza, Budimpešte, Venecije i Barcelone okuplja preko 500 sudionica i sudionika: znanstvenica, aktivista, teoretičarki, istraživačica i kulturnih radnika iz cijelog svijeta, a neki od glavnih govornika_ca su: Kohei Saito, Françoise Vergès, Roland Nkwain, Karin Doolan, Ngam, Diana Ürge-Vorsatz, Paul Stubbs. Prateći program Degrowth Week Festivala zagrebačkoj publici nudi niz besplatnih kulturno-umjetničkih, diskurzivnih i aktivističkih sadržaja: filmski program o temi okoliša, izložbu, izvedbe i predavanja, a cjelokupni program se može pogledati ovdje


Povezano