Oblikovanje i ekspresija

četvrtak, 09.07.2015. - subota, 25.07.2015.
rajkovic_630

Relja Rajković predstavlja dvije kolekcije trodimenzionalnih predmeta. Jednu grupu karakterizira mali format, a realizirana je tijekom posljednje tri godine. Druga se serija sastoji od recentnih radova nastalih u prošloj i ovoj godini, a njihovi formati su nešto većih dimenzija. U oba ciklusa radi se o objektima izvedenim raznorodnim intervencijama iz Hefestove palete elemenata. Sastavnice prve, starije serije objekata su bakar, srebro, željezo, mesing, alpaka, rodij, iridij, paladij, plemenite i poluplemenite kovine. Drugu seriju karakteriziraju manje plemeniti ili neplemeniti metali. Uz nabrojeno, autor koristi i druge materijale i tehnike. 

Podastrti rezultati starije serije, manjih formata, govore o visokom stupnju iskustva u korištenju tehnologija i materijala koje Reljina umjetnička vizija uspijeva staviti pod kontrolu i uvesti u snatrenu formu. Ovo oblikovanje, uz maštovitost, zahtijeva preciznost, strpljivost i prilagodbu kompliciranoj tehnologiji. Radovi su bogati znakovitim detaljima. Negdje je oblik interpretiran trodimenzionalno, a ponegdje plošno. Često hrabre kombinacije usklađuju ova dva pristupa. Autor se ne libi sasvim sitan detalj izvesti trodimenzionalno u plemenitom materijalu ili element rada koji ima znatnu prostornost obraditi plošno, slikarski, linijama ili plohama. Na radovima ili njihovim dijelovima prevladava cizelirana obrada.

Drugi niz radova Relje Rajkovića predstavlja njegova daljnja, recentna vizualna promišljanja. Ova serija je izvedena od neplemenitih ili poluplemenitih metala. Veći dio radova je od željeza. Od materijala su još prisutni bakar i aluminij, uz minimalne intervencije bojom ili oksidima. Ovaj niz karakterizira nešto grublji materijal koji autor ostavlja djelomično obrađenim ili neobrađenim. Ponekad je u pitanju kombinacija korozije u odnosu s uglačanim. Ekspresivne načine vizualizacija primjećujemo na radovima. Tu umjetnik nije dosljedan jer mu to nije najvažnije. Radovi ove druge grupe ne nose ideju cjeline ili zatvorene grupe, već svakog možemo doživjeti pojedinačno kao skulpturu manjeg formata”, stoji u predgovoru izložbi Eugena Borkovskog.

Relja Rajković rođen je 1974. godine u Zagrebu. Školu primijenjenih umjetnosti, odjel obrada plemenitih kovina, završio je pod mentorstvom prof. Hrvoja Ljubića i Damira Mataušića. Nakon srednje škole radio je u zlatarskim radionicama u Zagrebu i Velikoj Gorici.  Vodio školu izrade nakita u Centru za kulturu i obrazovanje u Zagrebu. Izlagao na više desetaka samostalnih i kolektivnih te žiriranih izložbi. Član je ULUPUH-a i ULS-a.

Izložba će biti otvorena od 10. do 26. srpnja u Galeriji ULUPUH.


Povezano