O ratu protiv slobode

ponedjeljak, 05.03.2018. - petak, 23.03.2018.
zdravo_marijo_630

U utorak, 6. ožujka u 19 sati u Galeriji VN predstavlja se multimedijalna izložba riječke umjetnice Milijane Babić pod nazivom Zdravo Marijo, milosti puna koja problematizira negativan utjecaj Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj. 

Izložba predstavlja video dokumentaciju umjetničke akcije “7 dana za ženu”, nastalu kao reakcija na međunarodnu katoličku molitvenu inicijativu “40 dana za život”, koja je izvedena uoči Međunarodnog dana žena 2016. godine u suradnji s građankama i građanima Rijeke i SOS telefonom – Rijeka. Navedeni dio izložbe nadopunjen je i komentarima na akciju koje je umjetnica bilježila za vrijeme njenog održavanja te preuzela s društvenih mreža i internetskih portala.

Drugi dio izložbe čini publikacija “mudrih misli” čiji se sadržaj sastoji od spornih izjava iz katoličkih tiskovina, te dokumentacije intervencije u javnom prostoru.

“Umjetničina kinička molba stvarnoj, istinitoj Mariji dokument je vremena, kao što je i njezina triptih-izložba svjedočenje o nekropolitici u RH, zavazda… Jer ipak je teško poput Diogena i, u ovom slučaju, poput Milijane – kinički, demonstrativno pišati protiv idealističkoga vjetra”, zapisala je u predgovoru izložbe Suzana Marjanić.

Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2018.


Povezano