O pobuni omladine

petak, 26.09.2014. - četvrtak, 09.10.2014.
indos_vrvilo_revolucija_630

Izložbu grafičkih partitura za dvadeset prozora Galerije Prozori otvara performans na opružnoj muzičkoj kutiji Šahtofon DB Indoša za dvoje izvođača i vrpca njegove kolažne partiture koja se proteže 26,44 metara duž prednjeg prozorskog niza Galerije. Vrpcu je prilagođena arhitekturi međuprostora, blankovima između prozora za čitanje partiture na podijeljenjim staklenim ekranima uz bočno kretanje izvana. Prva slika podijeljenog ekrana je dokumentarna, čini je izvorni novinski materijal, novine hrvatskih radnika u Americi početkom prošlog stoljeća: Hrvatski svijet i Zajedničar, jedan od tragova dokumentarističkih izvora trilogije Svaka revolucija je bacanje kocke, Zagreb 911 – 914 DB Indoša i Tanje Vrvilo. Drugi dio slike partitura je tog traga u predstavama Cefas, Američki atentator i Tosca 914 koje su montirale arhivske, novinske i dnevničke materijale, crteže i fotografije te poeziju pobunjene omladine u Zagrebu, u razdoblju od 1911. do prvog svjetskog rata 1914., obuhvaćajući literarno-revolucionarni kružok Stenjevačke republike, zapise Vladimira Čerine i Augusta Cestarca, fragmente đačkog štrajka, tragične atentatate u kojima su sudjelovali članovi literarno-revolucionarnog kružoka ili usamljenici, poput ludbreškog radnika, povratnika iz Amerike Stjepana Dojčića. Kolažna arhivska građa, koja se sastoji od novinskih članaka, sudskih optužnica, zatvorskih pisama, dnevnika i poezije, stvara grafičke kadrove za izvođenje Šahtofonije na opružnim zvučnim skulpturama Šahtofonima. U unutrašnjosti Šahtofona ugrađene su nadzorne kamere, a slika njegove unutrašnjosti i opružnih žica, kao i njegovih privremenih izvođača stvara muzičku sliku papirnatog filma.

Trilogija je nadahnuta posljednjim rukopisom Josipa Horvata iz 1968. Pobuna omladine, o isprepletenim sudbinama četvorice zagrebačkih atentatora 1912.-1914. (“četvorice humanih atentatora u Kroaciji” kao “nultoj generaciji terorista”) te povijesti hrvatske pobunjene omladine u doba Austro-Ugarske Monarhije: Luke Jukića (atentatora na bana Cuvaja) i Stjepana Dojčića (atentatora na komesara Skerlecza) koji su svoje neuspjele atentate izveli te Stjepana Planinšaka i Jakoba Schäffera, za koje postoji sumnja jesu li uopće bili atentatori.

Izložbu u subotu, 27. rujna u 13 sati otvara performans Šahtofonija za ludbreške rode kojega izvode DB Indoš, Tanja Vrvilo, Damir Prica Kafka i Miro Manojlović. Izložba ostaje otvorena do 10. listopada. 


Povezano