Novi oblici povezivanja

srijeda, 21.03.2018. - petak, 13.04.2018.
transnacionalizmi_630

Border Bumping, r. Julian Oliver / FOTO: Matt McCormick

Transnacionalizmi, 22. ožujka – 14. travnja

Udruga Drugo more trinaestu godinu zaredom u Rijeci organizira festival Moje, tvoje, naše, koji se održava od 22. do 24. ožujka u galeriji Mali salon i Filodrammatici. Naglasak ovogodišnjeg izdanja festivala je na problematici transnacionalizma, društvenog fenomena i područja znanstvenog istraživanja koji proizlazi iz sve veće povezanosti među ljudima i opadajućom ekonomskom i društvenom važnosti granica između nacionalnih država.

U četvrtak, 22. ožujka u 20 sati, u galeriji Mali salon otvara se izložba Transnacionalizmi koja donosi radove renomiranih svjetskih umjetnika – Juliana Olivera, Daniele Ortiz, Jeremyja Hutchisona, Raphaëla Fabrea, Jonasa Staala te skupina Studio Folder (Marco Ferrari i Elisa Pasqual) i They Are Here (Helen Walker i Harun Morrison). Izložba istražuje načine na koje nove tehnologije, nove vrste zajednica i novi oblici identiteta preoblikuju geopolitičku kartu svijeta, a moguće ju je posjetiti do 14. travnja.

Novomedijski radovi predstavljeni na izložbi bili su izlagani u brojnim galerijama i umjetničkim festivalima, a o njima su sa zanimanjem pisali mnogi svjetski i neki domaći mediji. Među radovima se nalazi interaktivna instalacija koja istražuje najudaljenije alpske predjele, gdje se granice između Italije i Austrije pomiču zajedno s pomicanjem glečera uslijed posljedica klimatskih promjena. U Malom salonu izlaže se i digitalna karta na kojoj se državne granice premještaju u trenutku kada se mobitel prebaci na mrežu u susjednoj državi, kao i osobna iskaznica koju je francuska državna birokracija izdala iako je priložena fotografija bila u potpunosti izrađena pomoću kompjuterske tehnologije.

U velikoj dvorani Filodrammatice održava se rasprava gostujućih izlagača o tome hoće li se tehnologije i zajednice koje ne poznaju granice nastaviti razvijati i rušiti barijere između naroda i građana, ili će rastući valovi migracije, klimatskih promjena, separatizma i nacionalizma voditi prema još razlomljenijoj budućnosti.

U petak 23. ožujka, posjetitelje očekuje izlaganje publicista i umjetnika Jamesa Bridlea, novinarke New York Timesa i nekadašnja zaposlenica Al Jazeere i Reutersa Atosse Araxia Abrahamian, te aktivist i jedan od začetnika net.arta Heath Bunting. Idućeg dana, u subotu 24. ožujka, prezentacije održavaju riječki kulturolog Aljoša Pužar, koji trenutno predaje na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani, glavni analitičar Centra za mirovne studije Gordan Bosanac, i milanski arhitekt i dizajner Marco Ferrari, suosnivač spomenute skupine Studio Folder. Polusatna izlaganja održavaju se na engleskom jeziku i oba dana započinju u 18 sati, a po njihovom završetku slijedi rasprava.

Ulaz na sve programe je besplatan. Više o izloženim radovima i njihovim autorima, kao i o predavačima i njihovim izlaganjima, saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.


Povezano