Najzabavniji umjetnik na Facebooku

nedjelja, 17.09.2017. - četvrtak, 28.09.2017.
badurina_630

Nakon zagrebačke Galerije Forum, splitskog Salona Galić i krčke Galerije Decumanus, izložba Lajk end šer stiže u Rijeku, predstavljajući u galerijskom prostoru Filodrammatice stotinjak radova Željka Badurine. Riječ je o reprezentativnom dijelu opusa tog zagrebačkog vizualnog umjetnika koji donosi pregled njegove aktivnosti u mediju Facebooka, na kojem posljednjih pet godina svakodnevno objavljuje komentare na dnevna zbivanja kombinirajući satiru i ironiju s tehnikom digitalnog kolaža, fotomontaže i stripovskog načina tekstualnog zapisa.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 18. rujna u 20 sati, a moguće ju je razgledati do 29. rujna, radnim danima od 16 do 20 sati. Ulaz je, kao i uvijek, besplatan.

Osim kao “najzabavniji umjetnik na Facebooku”, Badurina slovi za jednog od prvih pripadnika hrvatske umjetničke scene srednje generacije koji je svoj rad gotovo u potpunosti odlučio odašiljati putem internetskih društvenih mreža. Prije samog čina prelaska na internet, od 2005. godine provodio je projekt Post-art u okviru kojeg je prijateljima, umjetnicima i kustosima diljem Hrvatske poštom slao vlastoručno izrađene razglednice u formi kolaža.

Društvenim se mrežama Badurina aktivno priključio 2012. godine, čime je dobio priliku znatno neposrednije i masovnije komunicirati sa stručnom publikom, kao i veoma širokim krugom korisnika suvremenih komunikacijskih platformi. Iako izrazito duhovite i zabavne, šaljive dosjetke o društvenoj, političkoj, umjetničkoj i estradnoj sceni zapravo su vrlo ozbiljna kritika svakodnevnih izljeva gluposti i malograđanštine, društva spektakla i masovnih medija, potrošačkog društva, lošeg ukusa i kiča.

Za potrebe izložbe na kojoj se radovi iz vitualnog svijeta interneta premještaju u fizički svijet galerije, autor je selektirao samo mali dio od nekoliko tisuća objava na Facebooku te ih “tehnikom” digitalnog ispisa prenio na kapafix ploče. Pritom je iz nepregledne količine materijala odabrao postove koji su mu osobno najomiljeniji, kao i one koji su na Facebooku dobili najveći broj oznaka “sviđa mi se” i bili najviše puta dijeljeni. Pojedinim dvodimenzionalnim screenshotovima također su pridruženi prigodni ready-made objekti i kratki video uradci.

Željko Badurina je rođen 1966. godine u Zagrebu. Godine 1996. diplomirao je na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Dosada je nastupio na dvadesetakak samostalnih izložbi i akcija te na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je Nagrade Gradskog ureda za kulturu na 3. hrvatskom trijenalu grafike 2003., te Nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2013. godine. Radovi mu se nalaze u zbirkama suvremene umjetnosti Filip Tradea i HYPO banke. Član je HDLU-a i HZSU-a.  Živi i radi u Zagrebu.


Povezano