Muzej odbačenih predmeta dolazi u Split

Split, Prostor
subota, 14.01.2023.

Muzej odbačenih predmeta, prvi hrvatski održivi muzej čiji autorski koncept potpisuju Irena Boćkai i Ana Katulić, 14. siječnja stiže u Split. Posjet je organiziran u suradnji s platformom Culture Hub Croatia u čijem Prostoru na adresi Plančićeva 2 se održava prikupljanje odbačenih predmeta i izložba.

Riječ je o projektu u kojem se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuju kultura i umjetnost s područjima ekološkog, društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Kroz edukaciju o održivom razvoju konceptom Muzeja potiče se na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli i Rijeci. Kroz njegov je postav prošlo stotinjak predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

“Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu
pokušati naći novu vrijednost i novi dom”, poručuju autorice.

Riječ je o cjelodnevnom konceptu, pa će tako autorice u Prostor useliti od 10 do 15 sati gdje će prikupljati vaše odbačene predmete. U 18.30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta, a u 19 sati održati performans i udomljavanje.


Povezano