Međuljudski odnosi i simbolika prirode

nedjelja, 21.04.2013. - subota, 27.04.2013.
Raquel_Versieux_Vicente_Pessoa_630

Raquel Versieux je mlada brazilska multidisciplinarna umjetnica čiji rad i istraživanje krajolika su je doveli do potrage za geometrijskom pravilnošću u prirodnom okružju. Djelujući u(nutar) svojeg okruženja, ona doseže apstrakcije, koje su istovremeno konkretne dok progovaraju o različitim i višeslojnim značenjima. Kako umjetnica sama kaže, u potrazi je za krajolikom koji “nije viđen, nalazi se na margini, jednako društva kao i vidokruga”. U stalnoj je potrazi za krajolikom koji nije uređen, u koji onda želi unijeti nešto kartezijansko. I tu dolazimo do sličnosti s queer teorijom.

Vicente Pessoa je brazilski umjetnik i grafički dizajner čiji rad preispituje odnos između jedinstva i mnoštva. Identificiranjem suprotnosti i stvaranjem različitih identiteta s istim oblicima, umjetnik proširuje intrinzični koeficijent dvosmislenosti stvari. Ukazujući na stvarnosti koje prethode dvojnosti, njegov rad je pokušaj povratka transcendentnih dimenzija u suvremene umjetničke prakse putem ponovnog čitanja, utjelovljujući tradicionalne kulture i simboličku vrijednost brojeva.

Na Queer Sezoni umjetnici će predstaviti video instalaciju The 4th State, nedavno dovršenu tijekom rezidencije u Rijeci, kao i svoju umjetničku monografiju Neven. Oba djela crtežima i fotografijama predstavljaju spoj njihovih različitih stajališta o temama kao što su tijek vremena, društvene vrijednosti, međuljudski odnosi i simbolika prirode. 

Izložba će biti otvorena 22. travnja u 18 sati u Kulturno informativnom centru u Zagrebu. Možete ju pogledati do 28. travnja


Povezano