Meditacija o prostoru i vremenu

četvrtak, 16.03.2017. - utorak, 04.04.2017.
ana-kovacic_630

U Galeriji AŽ, 17. ožujka, u 19 sati bit će otvorena izložba Okupljanja Ane Kovačić

“Izložba Ane Kovačić okupljanje je prijašnjih okupljanja. To je, naposljetku, meditacija o prostoru i vremenu. Sama se izložba održava u određenom prostoru i traje određeni vremenski period. Ali radovi od kojih je ona sastavljena odnose se na druga mjesta i na točno određena vremena u kojima je došlo do točno određenih okupljanja. A neka od tih okupljanja i sama su rekonstrukcije drugih vremena i drugih prostora: Hrvati u Stuttgartu, u Njemačkoj koji izvode tradicionalne plesove na novoj lokaciji, u neizvjesnoj sadašnjici; radnici koji se vraćaju na bivše radno mjesto i rekonstruiraju tradicionalnu marendu. 

Izložba – kao i okupljanja predstavljena u njoj – uključuje mnogostruke prostorne, vremenske i lingvističke prijevode: seoskih navika u grad, kulinarskih svečanosti na otvorenom u ateljee i prostore galerije, hrvatskih plesova u južnu Njemačku, pa i samog ovog teksta (s engleskog na hrvatski)”, zapisao je u predgovoru izložbe Thomas Crowley.

Ana Kovačić rođena je 1986. u Zagrebu. Godine 2010. završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2013. nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2014. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U periodu 2016./2017. boravi na rezidencijalnom programu na Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Njemačka, 2011. je studijski boravila na London Metropolitan University, London, UK i University of Ulster, Belfast, UK, a 2009. na Indiana University of Pennsylvania, Indiana, PA, SAD. 

Od 2007. izlaže samostalno i skupno. Godine 2015. osvojila je nagradu festivala Vizura Aperta u Momjanu. Godine 2016. nominirana je za T-HT nagradu, a 2013. za nagradu Essl. Radovi joj se nalaze u kolekciji Erste banke. U svom radu istražuje povezanost između osobne i kolektivne memorije, te način na koji je memorija upisana u naša tijela i prostore u kojima živimo.

Izložba je otvorena do 5. travnja.


Povezano