Mariana Ban: Putrefactio

Lovran, Galerija Laurus
petak, 09.02.2024. - ponedjeljak, 04.03.2024.

U petak, 9. veljače u 19:30 sati, u lovranskoj galeriji Laurus otvara se izložba Putrefactio umjetnice Mariane Ban. Izložba ostaje otvorena do 4. ožujka.

“Na izložbi naziva Putrefactio (lat.raspadanje) umjetnice Mariane Ban, glavni su motiv vrane, barem na većini slika, dok su na samo jednoj prikazani ljudi poodmakle dobi, u različitim položajima kojima kao da se animira svojevrstan ekstatički pokret. Suprotno njima, vrane ne izražavaju nikakav unutarnji niti vanjski nemir. Stoje na zemlji, ne lete, iako bi u stvarnosti trebale biti dinamičnije od ostarjelih ljudskih bića. Sve je postavljeno obrnuto u slici svijeta koju nam podastire ova umjetnica”, u predgovoru izložbe piše Damir Stojnić.

Mariana Ban rođena je 1997. godine u Puli. Umjetnošću se počela baviti kroz srednjoškolsko obrazovanje pri Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, gdje je završila smjer grafičkog dizajna. Pohađala je diplomski studij slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, te je radila na opusu diplomskih radova pod nazivom Znoj ljudskog mesa. Od 2022. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. 2023. godine stječe zvanje naslovnog asistenta te radi na kolegijima slikarstva na APURI.


Povezano