Lokalna tradicija, mitovi i izreke

četvrtak, 28.09.2017. - nedjelja, 01.10.2017.
pjotr_630

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, 29. rujna u 19 sati otvara se izložba O vrime, Piotra Zamojskog, poljskog umjetnika s prebivalištem u Düsseldorfu. Izložba se odvija u okviru Programa međunarodne umjetničke razmjene Zagreb-Düsseldorf, iniciranog 2007., od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložba je otvorena do 2. listopada.

Središnji rad izložbe Piotra Zamojskog O vrime, istoimena je site-specific prostorna intervencija, procesualni rad sa tekstom koji nastaje tokom rezidencijalnog boravka, a u kojem autor radi s tekstom pjesme O vrime čestito dubrovačkog renesansnog pjesnika Džore Držića. Izložba obuhvaća i uži izbor autorovih radova koje bitno određuje rad s tekstom, efemernost, lokalne reference i istraživanje lokalnih jezika, lokalne tradicije, mitova i izreka.

“Moji prostorni radovi nastaju na lokalitetu i lokalnome. Svaki put pokušavam uzeti u obzir što više mogućih aspekata. Istražujem forme lokalnih jezika naspram šire povijesne, geografske i socio-kulturne pozadine. U zadnje sam se vrijeme često referirao na lokalne tradicije, mitove i izreke. U tekstualnim djelima uvijek koristim lokalne, a ponekad i povijesne jezike – drevni islandski, na primjer. Svaki put koristim neku drugu tipografiju, ako je moguće lokalne fontove i, što je najbolje, one načine pisanja koji, dodatno,korespondiraju s periodom u kojem je arhitektura o kojoj je riječ, nastala”. (Preuzeto iz Pitanja historicizma i mjesta u radovima Piotra Zamojskog, fragmenti iz razgovora Seoyoung Kim i umjetnika).


Povezano