Život u gradu: Povijest svakodnevice u viđenju Kninjana i Kninjanki

Knin, Galerija Kninskog muzeja
utorak, 05.12.2023. - ponedjeljak, 15.01.2024.
FOTO: Goran Zelić

U utorak, 5. prosinca u 16 sati u prostoru stare knjižnice u Kninu održat će se uvodna manifestacija i najava participativne izložbe Život u gradu uz čitanje dnevnika ugledne Knjinanke Katice Madžar, koji je pisala posljednjih 40 godina.

Participativnu izložbu pripremile su umjetnice Kristina Leko i Vedrana Madžar s namjerom demokratizacije kulture sjećanja putem otvorenog poziva građanima_kama na sudjelovanje i dijeljenje svojih sjećanja, priča i predmeta koji se dotiču kninske svakodnevice.

U razdoblju od 5. do 14. prosinca zainteresirani sudionici_e moći će donositi materijale iz privatnih obiteljskih arhiva te ih u okviru radionica zajedno s umjetnicama oblikovati u izložbu. Predmeti i materijali mogu se donijeti svaki radni dan u navedenim terminima:

Iz najave: “Katica Madžar će čitati dijelove iz svog dnevnika koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina. U dnevniku ponajprije progovara o izazovima s kojima se suočava kao osoba potpuno ovisna o njezi drugih. Krajem 1980-ih sve intenzivnije razmišlja o socio-političkoj situaciji te njen dnevnik postaje svojevrsna kronika raspada Jugoslavije, doživljena na jedini njoj dostupan način – preko novina, TV-a i radija. Kako se život u Kninu devedesetih bitno mijenjao, tako se mijenjao i Katičin dnevnik, te ona iz kreveta prati i bilježi, između ostaloga, i vojno-redarstvenu akciju Oluja.”

Otvorenje izložbe planirano je za 15. prosinca u 14 sati u galeriji Kninskog muzeja, a kroz postav izložbe posjetitelje će voditi građani_ke i učenici_e Srednje škole Lovre Montija.

Više detalja o izložbi i popratnim programima koji joj prethode pronađite ovdje.


Povezano