Mala tvornica zastava po mjeri

Udruga Drugo more i umjetnik Uroš Krčadinac pozivaju sve zainteresirane da izradom vlastite zastave sudjeluju u izložbi Svesvrstani.

pripremila:
Ivana Pejić
Svesvrstani, foto- Ivona Petrov FOTO: Ivona Petrov

U suradnji s digitalnim umjetnikom Urošem Krčadincem, udruga Drugo more poziva sve zainteresirane da pomoću “generatora zastava” naprave vlastitu zastavu i sudjeluju u izložbi Svesvrstani, koja će se od 10. do 29. studenog održati u riječkoj Galeriji Filodrammatica.

Prema opisu izložbe, projekt Svesvrstani “postavlja pitanje što danas, u vrijeme opće inflacije značenja, predstavlja zastava kao jedan od standardnih nacionalnih simbola”. U središtu projekta je Fractal Nations, softverski sustav otvorenog koda za automatiziranu veksilologiju (“zastavoslovlje”) koji na temelju zadanih parametara stvara zastavu po mjeri njezina kreatora ili kreatorice. “Sustav vizualizira fraktalnu i fragmentarnu prirodu naših digitalnih života u suvremenom društvu čije identitete u velikoj mjeri oblikuju algoritmi, te pomoću primijenjene umjetne inteligencije samostalno generira beskonačno različitih zastava i mikroidentiteta.”

Za izradu zastave potrebno je posjetiti umjetnikovu internetsku stranicu, na kojoj je moguće izabrati do sedam različitih parametara koji utječu na dizajn i izgled zastave (primjerice “gusarska”, “studentska”, “anarhistička”, “kvir” itd.). Generirani dizajn zastave potom je potrebno spremiti u SVG formatu i do ponedjeljka, 7. studenog poslati umjetniku na njegovu e-mail adresu, uz kratko objašnjenje same zastave, odnosno njezinog odabira. Sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve, a materijali po izboru umjetnika bit će predstavljeni u obliku malih papirnatih zastavica na izložbama u Rijeci i Zagrebu.

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umjetnik, programer, autor i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvaća programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Istraživačke radove objavio je u IEEE časopisima, dok je umjetničke radove izlagao na festivalu re:publica (Grčka/Nemačka), Univerzitetu Emily Carr (Kanada), Galeriji SANU, beogradskom Muzeju nauke i tehnike, itd. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije i kao znanstveni suradnik na Univerzitetu u Beogradu.

Više o njegovom projektu i nadolazećoj izložbi u Galeriji Filodrammatica pročitajte na ovoj poveznici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano