Kontemplativna kvaliteta umjetnosti

utorak, 30.06.2015. - subota, 11.07.2015.
marcbijl_630

FaceMePLS, Marc Bijl, Equivalent, 2001.

“Ako ova tvrdnja nosi istinu, tada moramo ispitati način na koji umjetnost prelazi granice, postoje li stilovi i stilistika u smislu kodova koji su veći od bilo kojeg nacionalnog teritorija i drže li, kao takvi, veću važnost nego putovnice koje predstavljaju jednu naciju. To propitivanje je osobito važno danas, za vrijeme rastuće tendencije ponovne nacionalizacije diljem europskog kontinenta. Biti dio generacije koja je odrasla s transnacionalnim projektom EEZ (Europska ekonomska zajednica koja je prerasla u Europsku uniju), i koja je svjedočila kolapsu željezne zavjese. Povijest kao da se nezaustavljivo kreće prema smanjenoj nacionalnoj kontroli i širem transkontinentalnom identitetu. Ovaj identitet nužno je ukorijenjen u zajedničku kulturnu povijest, a implicitno i umjetničke stilove 20. stoljeća koji potječu iz različitih nacionalnih sredina: ekspresionizam, konstruktivizam, Dada, Pop – popis je dugačak”, stoji u najavi izložbe.

Projekt Inter Nation Art prezentira generaciju europskih umjetnika koji dijele ovo iskustvo. Izložba nema manifest i ne propovijeda, a gleda na Europu kroz oči umjetnika, s nekoliko različitih europskih putovnica ili različitog europskog podrijetla. Svaki od 28 umjetnika prezentira se s radom istog formata -zastavom. Zastava, kao najčešći simbol neke zemlje, ovdje postaje medij za umjetničko izražavanje. Stoga će 28 umjetničkih zastava biti obješeno u okruglom prostoru galerije, upućujući na “unutarnje” središte. Inter Nation Art progovara o statusu quo preko umjetničkih djela. Otvorenje izložbe će biti popraćeno glazbenim performansom Thomasa Mahmud-Zahla.

Na izložbi sudjeluju Arion Asllani, Marc Bijl, Emmanuel Bornstein, Anina Brisolla, Joanna Buchowska, Nick Craw i Ian Rawlison, Tjaša Čuš, Alexandre Farto/Vhils, Damien Flood, Andreas Golder, Giuseppe Lana, Damian i Delain Le Bas, Cathrine Lorent, Jaakko Mattila, Ekaterina Mitichkina, Admir Mujkić, Manfred Peckl, Jovana Popić, Igor Rakčević, Sara Riel, Steve Schepens, Marko Schovanek, Stipan Tadić, Alex Tzannis, Anton Unai, Cem Ulug i Sahar Zukerman.

Izložba će biti otvorena od 1. do 12. srpnja u Galeriji PM.


Povezano