Klasik glazbene avangarde

nedjelja, 02.09.2018. - nedjelja, 09.09.2018.
foretić_zvuk_630

U organizaciji udruge Sive zona, u galeriji Centra za kulturu Korčula u ponedjeljak, 3. rujna s početkom u 21 sat otvara se izložba radova Silvija Foretića pod nazivom Zvuk, u kustoskom odabiru Darka Fritza.

Izložba Zvuk prvo je galerijsko predstavljanje stvaralaštva skladatelja Silvija Foretića, klasika glazbene avangarde, a prikazuje proces nastajanja i izvođenja glazbe i poseban tretman upotrebe semantičkih kodova, blizak konceptualnoj umjetnosti.

U dvije kompozicije, Am schönen braunen Rhein (Na lijepoj smeđoj Rajni), za salonski orkestar, 2001. i Solisti, za gudački orkestar, 2009., melodijsko-harmonijski materijal proizašao je iz tonskog niza čije abecedne oznake odgovaraju slovima u imenu naručitelja: SCHiFFErBoErSE DuiSBurG i ZAGrEBA(ČK)i solisti, postupku algoritamskog rekodiranja sadržaja bliskog radovima konceptualne i medijske umjetnosti.

Der achte Tag oder auf der Suche nach der Weissen Zeit (Osmi dan ili u traženju bijele vječnosti), mono-melodrama za jednog govornika (glumca) i vrpcu, 1973., u kojoj dio glazbene kompozicije čine i posljednji taktovi posljednjih kompozicija velikana glazbe. U recitalu Hamlets Mon(d)olog (Hamletov mon(d)olog), 1972, u tekstu se navode sve zemlje svijeta. Izložba po prvi puta kao zasebni rad predstavlja jedan scenski čin, spavanje ispod klavira, koje autor izvodi kao uvertiru u klavirske koncerte PIANOFORETIĆ, od 1964. nadalje.

Izložba ostaje otvorena do 10. rujna.


Povezano