Karlo Čargonja i Goran Ferčec: Nakon zadnji aprila

Lipa, Memorijalni centar Lipa pamti
ponedjeljak, 29.04.2024. - petak, 31.05.2024.

U ponedjeljak, 29. travnja u 18 sati, u Memorijalnom centru Lipa pamti (na adresi Lipa 35, Lipa) održava se otvorenje izložbe Nakon zadnji aprila fotografa Karla Čargonje i pisca Gorana Ferčeca. Kustosica je Vana Gović Marković.

Izložba se odvija povodom 80. godišnjice stradanja Lipe, a njezin naslov dolazi od sintagme “zadnji aprila” kojom stanovnici Lipe označavaju dan stradanja, 30. travnja, 1944. kada su nacisti i fašisti spalili selo i ubili sve tadašnje stanovnike.

Izložba čini prvu fazu interdisciplinarnog umjetničko-istraživačkog projekta Karla Čargonje i Gorana Ferčeca. Kroz čitavu godinu autori će istraživati i bilježiti svakodnevicu u životu četiri generacije preživjelih Lipljana “s kojima se opstanak mjesta prenosi u budućnost”, ali bilježit će i “tihe i nezamjetne odjeke lipajskog stradanja; u onom naizgled uobičajenom i svakodnevnom pronaći pukotine kroz koje trauma i memorija izlaze na vidjelo”, piše u najavi izložbe.

Osim što će biti izloženi u prostoru, tekstovi i fotografije autora će biti tiskani u velikim nakladama kako bi ih posjetitelji mogli ponijeti sa sobom. “Na taj se način izloženi sadržaj posjetiteljima nudi kao ishodište za kreiranje vlastitog fotografsko / tekstualnog narativa kojeg mogu uvijek iznova preslagivati – otvarajući ga novim značenjima, ali i nadopunjavati umetanjem osobnih fotografija, zapisa ili dokumenata.” 

Kraj projekta je predviđen za studeni 2024. kada će biti objavljena knjiga koja će predstavljati trajni spomen na 80-u godišnjicu stradanja Lipe.

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja.


Povezano