Između privatnog i javnog

nedjelja, 05.10.2014. - subota, 11.10.2014.
mute_greta_630

Mute Departures: Stay Awake and Echo pretpostavlja krupni plan na tri nivoa. S jedne strane kroz njegovu teorijsku neartikuliranost – krupni plan lica koje ne posjeduje “prostorno-temporalne koordinate” konteksta u kojem se nalazi. S druge strane, identificira način na koji, uz pomoć govora i zvuka, lice postaje površina koju racionaliziramo onim sto čujemo a ne i onim što vidimo. Treći aspekt uključuje promatrača koji se nalazi između lica. Nelinearnost govora, simbolika identiteta lica koju promatrač prepoznaje potiče na razmišljanje: “Što nam lice želi reći? Zašto lice pati? Zašto je ljuto?” i slično. Ta etička dimenzija, kao i prethodna dva nivoa promišljanja ukazuju da je lice gotovo uvijek polje u kojem se sukobljavaju koncepti povrsine i dubine, eksterijera i interijera, privatne i javne sfere. Krupni plan lica nam govori jezikom koji iskače iz naracije, konteksta u kojem se nalazi.

Mute Departures uključuje dvije povezane cjeline, Stay Awake i Echo. U prvoj cjelini vidimo lica okrivljenice Amande Knox i radikalne aktivistkinje Nadežde Tolokonikove koja nas gledaju sa suprotnih zidova dok u drugoj cjelini na oba zida vidimo glumicu Jadranku Đokić koja se reflektira na prethodnu cjelinu, kao remake. No, njezino lice kao i oba prehodna bježi koherentnoj interpretaciji. Njihov identitet i simbolika, promatraču problematizira gore-navedene koncepte i dodatno ukazuje na separaciju, kao i povezanost krupnog plana lica i zvuka. Crno-bijela slika prati taj dualizam.

Zhel (Željko Vukičević), rođen je u Puli 1969, te živi i radi u Londonu od 1999. Nekadašnju glazbenu karijeru tijekom koje je izdaje nekoliko albuma u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji proširuje radom na polju videa i filmske umjetnosti. Magistrirao je teoriju filma 2010. u Cambridge-u, a od 2011. započinje doktorski studij na temi koja obuhvaća istraživanje odnosa filmske etike, estetike i zvuka kod filmova tzv. novog ekstremizma. Izmedju 2010 i 2013. na polju audio-vizualnih umjetničkih formi istražuje odnos zvuka i slike; koncepte anticipacije i manipulacije. Od 2012. godine organizira i vodi Screamstation Fest, festival kratkog filma koji istražuje odnos zvuka i slike na polju eksperimentalnog kratkog filma i video performansa.


Povezano