Iva Zagoda: ‘A_22: Kretanja’

Karlovac, Galerija Zilik
subota, 01.04.2023. - utorak, 11.04.2023.
Foto: Iva Zagoda

U subotu, 1. travnja u 19 sati, u karlovačkoj Galeriji ZILIK, otvara se izložba umjetnice Ive Zagoda pod nazivom A_22: Kretanja.

“Vizura grada, šumovi iz okoline, titraji zgrada i prirode te impresije prizora svoje upriličenje nalaze u skulpturama Ive Zagoda koja svoja kretanja različitim prostorima bilježi na tijelima svojih radova. Svaka od izloženih skulptura amalgam je doživljaja izazvanih neposrednim opažanjem i doživljavanjem predmeta ili prostora koji naposljetku postaju živa tvorevina autoričinih kretanja.

Radovi umjetnice tako stvaraju jednu ritmičku cjelinu koja je kontradiktorno i zamrznuta u vremenu jer označava tek treptaj različitih kretanja, ali je i bezvremenska jer nadživljava vrijeme i prostor te paralelno predočuje nekoliko doživljaja kretanja na jednom radu. Svaka plastika nije jedna kruta tematska cjelina, već je svaki rad iskaz nekoliko oživljenih iskustava umjetnice odjednom koja sagledana iz drugačijih rakursa stvaraju kompletno novi dojam uhvaćenog kretanja. Vrijednost radova ne ogleda se samo u njihovoj prostornosti i multiperspektivnim načinima gledanja na pokret, već i u prazninama koje se prirodno stvaraju unutar i oko radova doprinoseći ne samo utisku gibanja koji je ucrtan u njih, nego i prisilnim stankama u pokretanju. Pomične žice instalirane na središnjoj metalnoj poluzi pretvaraju svaku cjelinu u mobile koji strujanjem zraka, vibracijama ili okolnim gibanjem dinamiziraju plastike, oživljavaju ih i daju im iznova novo, jedinstveno vizualno ruho ovjekovječeno u jednom trenutku ili prostoru u kojem se nalaze”, u predgovoru izložbe piše Leopold Rupnik.

Izložbu je moguće posjetiti do 11. travnja.


Povezano