Irèna Mélix: Bilo bi baza da možemo radit drag usrid bila dana

Split, Galerija kluba Kocka
četvrtak, 19.10.2023. - ponedjeljak, 30.10.2023.

U sklopu programa qIZLOŽBE kolektiva queerANarchive u četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka otvara se izložba naziva Bilo bi baza da možemo radit drag usrid bila dana umjetnice Irène Mélix.

O izložbi: “Umjetničko djelovanje Irène Mélix arhivskog je karaktera. Ona istražuje skrivene arhive, prikuplja priče koje se rijetko slušaju, zalazi u područje alternativnog znanja i protusjećanja. Njen rad tako ispravlja propuste službene povijesti pa postaje i političan. Umjetnica je u arhivima Sveučilišne knjižnice u Splitu pronašla je stare časopise s oglasima za usamljena kvir srca te tako dopunila svoju bogatu kolekciju ‘usamljenih srca’ iz cijelog svijeta. Prikupljene oglase umjetnica prevodi u umjetničke radove. U suradnji sa lokalnom zajednicom, koja je dala odgovore na pojedine oglase, ali i sudjelovala u izradi pojedinih radova, umjetnica kreira rad kombinirane tehnike ‘Osobni oglasi’ koji oglase iz časopisa prenose na tkaninu u tehnici sitotiska, a odgovore prikazuje u tehnici ručnog veza.”

Izloženi radovi nastali su istraživanjem arhiva i suradnjom s lokalnom LGBTIQ zajednicom za vrijeme rezidencijalnog boravka umjetnice u Splitu. Izložba se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat zaključno s 30. listopada.

Više informacija možete pronaći ovdje.


Povezano