Helena Klakočar: El Shatt zbjeg u stripu

Zagreb, Galerija Događanja
petak, 03.11.2023. - utorak, 21.11.2023.

Galerija Događanja će tijekom studenog biti domaćin izložbe Helene Klakočar pod nazivom EL SHATT zbjeg u STRIPU. Otvorenje izložbe bit će u petak, 3. studenog s početkom u 19 sati, a radove je moguće razgledati do 21. studenog.

Iz najave: “Iz vlastitog stripa u formi dokumentarne reportaže nazvanog El Shatt / fragmenti, ova međunarodno priznata slikarica i crtačica stripova izdvaja upečatljive ulomke obrađujući kapitalnu temu spašavanje civilnog stanovništva Dalmacije preseljenjem u Egipat za Drugog svjetskog rata. Motivirana obiteljskom poviješću autorica nadilazi suhoparnost dokumentaristike obogaćujući besprijekornu kompoziciju emocijama. Tako fokus s puste beživotne faktografije primijenjene na uniforme ili brodove pada u drugi plan pred živopisnim crtežima likova čiji jasno definirani pokreti, mijene mimike i natruhe govora vjerodostojno sugeriraju kako ih je sudbina iz prizora u prizor raznosila. 

Premda je posrijedi povijesno i politički ozbiljna tema k tome intimno bliska autorici, njezina naracija daleko je od melodramatične. Naprotiv, Klakočar bježi od interpretativne sterilnosti, a s ciljem zadržavanja prava na autentičnost poseže za humorom u dijalozima likova dajući im dušu i narativnu jednostavnost primjerenu prirodnom međuljudskom ophođenju, dok crno-bijelim tonovima i zadržavanjem činjenične strukture odaje poštovanje artefaktu prošlosti.

Strip u kojem Klakorač suvereno djeluje već četrdesetak godini i ovom će prilikom dominantno obrađivati motive mora i migracije. Dok se u stripu Nemirno more bavila vlastitom sudbinom u periodu raspada Jugoslavije, a u Zidu Mediterana izvijestila o spašavanju afričkih izbjeglica od strane posade broda Andrija Mohorovičić u recentnom migrantskom valu, izložba EL SHATT zbjeg u STRIPU na dovitljiv će način, gotovo memoarskom tehnikom, rekonstruirati uvjete suživota i psihologiju rata te položaj pojedinca unutar zajednice komunističkog model naselja.

Također, autoričini ulomci stripa efikasan su način paralelnog pričanja i vizualizacije priče obrađene činjeničnim i iskustvenim predlošcima. Takva forma pridonosi razumijevanju uzročno-posljedičnih veza i povijesnih konteksta koji su oblikovali aktualne društvene odnose, a u vremenu kada migracije trendovski rastu potka su za kritičko promišljanje položaja čovjeka u odnosu na sudbinsku nepredvidivost.”

Helena Klakočar (1958.) hrvatska je akademska slikarica i crtačica stripova poznata po svojim autobiografskim, društvenim i političkim opažanjima. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirala je grafiku, a filmsku animaciju u Nizozemskoj. Njeni stripovi bili su objavljivani u Poletu, Vidicima, Heroini, Mladini i dr. Pod multimedijalnom grupom ZZOT je sa suradnicima spajala strip i animaciju u prostorne instalacije te gostovala na umjetničkim festivalima diljem Europe. Najveći samostalni uspjeh postigla je strip-dnevnikom Nemirno more u kojem bilježi svoje putovanje katamaranom u Grčku, a koji je na festivalu u Angoulêmeu nagrađen kao najbolji strani strip-album. Osim u Belgiji i Hrvatskoj, knjige Nemirno more 1 i 2 objavljene su u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Kraće strip priče tiskane su u časopisima POSE (Amsterdam) i Noord (Tilburg). U Hrvatskoj je tiskano pet njenih knjiga, a recentna je El Shatt / fragmenti. Živi na relaciji Zagreb-Amsterdam-Pula. 


Povezano