Grad slobode

četvrtak, 01.11.2018. - ponedjeljak, 19.11.2018.
Perspektive_sjevera_630

U Galeriji AŽ, Atelieri Žitnjak predstavlja se izložba Perspektive sjevera poljske kustosice Marte Wróblewske. Objedinjujući recentne radove mlađih umjetnica iz Gdanjska, izložba predstavlja studiju slučaja grada na Baltiku, povijesno rastrganog između Njemačke i Poljske, svjedoka i aktera ključnih događaja u povijesti suvremene Europe, stavljenog u širi kontekst postkomunističke Poljske.  

Izlažu umjetnice Dorota Nieznalska, Julia Kurek, Angelika Fojtuch, Julita Wójcik, Martyna Jastrzębska i Ania Witkowska.

”Izložba obrađuje pojedine društvene, političke i povijesne aspekte koje pratimo u jednom određenom gradu, u jednoj određenoj zemlji. Dobrodošli u Gdanjsk u Poljskoj, nekad znan kao Danzig. Osnovali su ga pomorski kneževi i izgradili teutonski vitezovi, da bi njime potom zavladalo Poljsko kraljevstvo, a onda i Prusi. Nakon toga postao je slobodnim gradom, a potom iznova poljskim, više godina bivajući pod komunističkim režimom koji se upravo ondje i raspao – u lokalnom brodogradilištu, prilikom radničkog štrajka koji je predvodio Lech Wałęsa sa svojim pokretom Solidarnost. Te 1989. godine, rođen je vrli novi svijet mlade i gladne demokracije, velikih nada i nepostojećih granica. Grad slobode – to je bio službeni prikaz novorođene lokalne politike identiteta koja se netom gradila. Izložba Perspektive sjevera dolazi iz ovoga grada na Baltičkom moru – povijesno rastrganog između Njemačke i Poljske, koji je svjedočio prijelomnim trenucima u povijesti suvremene Europe poput izbijanja 2. svjetskog rata ili pada komunizma – smještenog u širi kontekst postkomunističke Poljske. Odabrane umjetnice, čvrsto (po)vezani s Gdanjskom i formirani duhom mjesta, suočavaju se sa njegovom zamršenom poviješću – također iz šire perspektive cjelokupne zemlje i nacije – te s njegovim mnogostrukim aspektima i preklapajućim identitetima, ali najviše s načinima na koje se ta nova neograničena demokracija – produkt slobode koju je generacija njihovih roditelja tako teško izborila – danas koristi i shvaća, te potiče na razmišljanje o trenutnom stanju svijesti i senzibilitetu suvremene poljske (a možda i pokoje druge) nacije općenito”, piše u predgovoru kustosica Wróblewska.

Izložba se održava u okviru ovogodišnje suradnje između Gdańsk City Gallery i Ateliera Žitnjak/Galerija AŽ. Umjetnička organizacija Atelieri Žitnjak u okviru navedene suradnje održala je u Gdańsk City Gallery izložbu Centar Periferije, koncem devetog mjeseca.


Povezano