Grad iz nove perspektive

srijeda, 24.01.2018. - četvrtak, 08.02.2018.
foto_Anamarija Tonzetic FOTO: Anamarija Tonzetić

25. siječnja u 19 sati u Galeriji Zilik otvara se izložba Grad na drugi pogled Karlovac.

Izložba je rezultat višemjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvijao od listopada 2017. do siječnja 2018. godine u Karlovcu kroz suradnju s Galerijom Zilik, Gradskim muzejom Karlovac, Kinoklubom Karlovac, udrugom KA-Matrix, Knjižnicom za mlade, karlovačkim osnovnim i srednjim školama te kroz suradnju s umjetnicima odnosno mentorima na projektu Rokom Crnićem, Borisom Greinerom, Martinom Meštrović, Nives Sertić, Melitom Spahić i Sašom Šimpragom.

Gn2p je višegodišnji putujući edukacijsko-izložbeni projekt koji povezuje angažirano promišljanje grada, produkciju radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih kroz radionice s umjetnicima i razvoj publike. Projekt je strateški namijenjen umrežavanju sudionika projekta i jačanju interesa zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u njihovom lokalnom kontekstu.

Projekt u Karlovcu obuhvaća umjetničke produkcije i video radionice na temu grada Karlovca s učenicima OŠ Grabrik i Gimnazije Karlovac pod vodstvom vizualnih umjetnika koji su svojim radovima i mentorstvom učenicima približili vlastite kreativne procese. Učenici kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima ili foto-aparatima aktiviraju “drugi pogled” na svoju okolinu kojim gledaju grad iz nove perspektive kritički sagledavajući postojeće, ali i imaginirajući drugačije i nove urbane identitete svoga grada. Pored video radionica održane su i aktivistička i radionica pokreta i plesa u urbanom prostoru. Na radionici urbanog aktivizma koja je održana pod mentorstvom voditelja platforme 1postozagrad Saše Šimprage u suradnji s udrugom KA-Matrix osnovana je aktivistička grupa Karlovačka pozitiva formirana od srednjoškolaca i zainteresiranih građana. U sklopu radionice pokrenute su čak četiri inicijative za poboljšanje javnog prostora Karlovca. Po najavama iz Grada sve pokrenute inicijative su u procesu realizacije. Radionica pokreta i plesa realizirana je pod vodstvom koreografkinje Melite Spahić i multimedijalne umjetnice Nives Sertić na temu odnosa Karlovca prema njegovim rijekama, održana je na Foginovom kupalištu na Korani, a sudjelovale su korisnice Učeničkog doma Karlovac.

Rezultati višemjesečnog procesa odnosno radovi umjetnika i učenika u Galeriji Zilik grade multimedijalnu ambijentalnu cjelinu građenu od brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad Karlovac ili neke njegove segmente i problematike, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno kao i mentalno umetanje vlastitih vizura.

Više o projektu potažite ovdje.

Izložba će biti otvorena do 9. veljače.

Radno vrijeme galerije:

pon-sub 16:00 – 20:00 sati

Projekt su podržali Ministarstvo kulture, MZOS, Zaklada Kultura nova, HAVC i Grad Zagreb.


Povezano